V nacionalnem parku odkrili bakterijo, ki »diha« elektriko

Avtor: Washington State University, M.Š.

Bakterije običajno povezujemo z boleznimi,ena od najbolj vročih tem pa je njihova odpornost na antibiotike – zdravila, ki so nekdaj usodne bolezni spremenili v ozdravljive in obvladljive. Bakterija, ki so jo našli v ameriškem nacionalnem parku Yellowstone, je drugačna.

Podobno, kot so antibiotiki spremenili zdravje, je elektrika spremenila vsakdanje življenje, Če bi odkrili nov, poceni in okolju prijazen vir za njeno pridobivanje, bi bilo to eno od od najbolj pomembnih odkritij stoletja, še posebej, če jo lahko nadzorovano »gojili« v skrajnih okoljih.

“Skupina inženirjev Washington State University se je globoko v divjino nacionalnega parka Yellowstone odpravila prav s tem namenom: da izvirih vrele vode poišče bakterijo, ki kot stranski produkt svoje presnove proizvaja elektriko.”

Za iskanje novega življenje so po poprejšnjih analizah izbrali odmaknjeno gejzirsko območje, kjer so v štiri jezerca vrele vode nastavili posebej razvite sonde v upanju,da bodo odkrili bakterije, ki »jedo« in »dihajo« elektriko. Po 32 dneh so sonde pobrali in analizirali v laboratoriju za bioinženiring ter našli, kar so iskali. 

Nova možnost za trajnostno oskrbo z energijo?

»Tokrat je bilo prvič, da smo bakterije našli »in situ« v tako ekstremnem okolju, kot je alkalni gejzir,« so pojasnili. Njihovo odkritje daleč presega zgolj akademski dosežek. 

Takšne bakterije bi lahko bile ključnega pomena za reševanje nekaterih največjih izzivov, s katerimi se sooča človeštvo: onesnaževanje in trajnostna oskrba z energijo. 

»Ker prenašajo svoje elektrone v kovine ali druge trdne površine, lahko proizvajajo električni tok, ki bi ga lahko uporabili pri napravah z nizko porabo,« je povedal prof. dr. Haluk Beyenal iz Washington State University. »Večina živih organizmov, ključno z ljudmi, uporablja elektrone v kompleksni verigi kemijskih reakcij, s katerim pridobivajo energijo za svoje delovanje. Vsak organizem potrebuje vir elektronov »prostor« za njihovo oddajanje. Medtem, ko ljudje elektrone pridobivamo iz hrane in jih »oddamo« v kisik, ki ga izdihamo, več vrst bakterij elektrone oddaja kovinam ali mineralom. Naravne razmere, kot jih najdemo v alkalnih izvirih vrele vode, je v laboratoriju težko poustvariti. Zato smo razvili novo metodo, s katero jih lahko namnožimo v njihovem naravnem okolju,« je zaključil Beyenal. 

Foto: Washington State University

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj