Prebiotiki uspešni v boju s sladkorno boleznijo tip 2

Avtor: Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, M. Š.

Prebiotiki so netopna rastlinska vladna, ki jih v telo vnesemo s hrano ali prehranskimi dopolnili in predstavljajo hrano za koristne bakterije v črevesju: laktobacile in bifidobakterije. Zadnje ugotovitve kažejo, da izboljšajo sladkorno bolezen tip 2: izboljšajo presnovne in vnetne markerje.

Sladkorna bolezen tip 2 predstavlja vse večji izziv za javno zdravje, saj se število bolnikov hitro povečuje in postajajo vse mlajši. Ocenjujejo, da bo do leta 2050 za sladkorno boleznijo, ki je predvsem posledica nezdravega načina življenja, zbolela tretjina svetovne populacije. Sladkorni bolniki v povprečju umirajo od 10 do 15 let prezgodaj. Prebiotiki obetajo, da bi slednjim lahko zelo pomagali: najnovejša dognanja namreč potrjujejo, da ugodno vplivajo na presnovne in vnetne biomarkerje pri sladkorni bolezni tipa 2.

Prebiotiki so izboljšali presnovne in vnetne markerje

Prebiotike v telo vnesemo s hrano rastlinskega izvora, v črevesju spodbujajo razrast koristnih bakterij: laktobacilov in bifidobakterij, kar zmanjša vnetja in izboljša zdravje črevesja. Raziskovalna ekipa pod vodstvom dr. Melisse Brown iz univerze Saint Joseph v West Hartfordu (Connecticut, ZDA), je pregledala 27 dvojno slepih randomiziranih študij, v katerih so preizkušali delovanje različnih prebiotikov na bolnice s sladkorno boleznijo tip 2, pri katerih je bolezen trajala od 6 mesecev do 11 let, prebiotike pa so uživale od štirih dni do 12 tednov. Dvajset študij je pokazalo pomembno izboljšanje presnovnih in/ali vnetnih markerjev (v primerjavi s placebom), glikemija se je izboljšala v 19 študijah, kardiovaskularni parametri pa v 15 študijah.

“Prebiotiki nimajo stranskih učinkov in še posebej koristijo ženskam s sladkorno boleznijo tip 2.”

Prebiotiki so ugodno vplivali tudi na zmanjšanje telesne teže, kar je eden od prvih »ukrepov«, ki jih zdravniki predpišejo ob potrditvi diagnoze sladkorne bolezni tip 2. Tozadevni vpliv prebiotikov je potrdilo devet študij. »Kot prebiotiki z najbolj dokazanimi ugodnimi učinki na sladkorno bolezen tip 2 so se izkazali rezsistentni škrob, rezsistentni dekstrin, inulin in oligofruktoza. Optimalni odmerek zanje še ni določen, zato je še vedno težko oceniti, koliko živil s prebiotiki bi morali zaužiti za doseganje optimalnih koristi,« je povedala dr. Melissa Brown, in izpostavila, da bo prav to predmet prihodnjih raziskav.

Dobra stran prebiotikov je tudi, da praktično nimajo nobenih neželenih stranskih učinkov. »Zdravniki se morejo zavedati potencialnih koristi prebiotikov za bolnike s sladkorno boleznijo tip 2, zlasti pri ženskah, starejših od 18 let,« je še pojasnila Brownova.

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj