Novi krvni test sepso odkrije v desetih minutah

Sepso povzroči burni odziv imunskega sistema na okužbo z mikroorganizmom. Brez ustreznega zdravljenja se lahko hitro stopnjuje do nevarnega septičnega šoka. Bolniki s sepso imajo visoko tveganje za zaplete in smrt, zdravljenje pa je dolgo in drago. Za sepso letno zboli od 20 do 30 milijonov ljudi po vsem svetu. Vsako uro zboli približno tisoč ljudi.

Čas je ključen za uspešno zdravljenje sepse. Vsaka zamujena ura, ko bolezni ne odkrijemo, smrtnost poveča za sedem odstotkov. Foto:Bigstock

Več kot sto tisoč primerov sepse letno se pojavi v nosečnosti ali ob porodu. Gre za bolezen, ki je najpogostejši vzrok smrti zaradi okužbe: vsak dan umre več kot 20 tisoč ljudi. Sepsa je tudi ena od zelo dragih bolezni: stroški zdravljena v bolnišnici znašajo blizu 30 tisoč evrov in se vsako leto povišajo za več kot 10 odstotkov.

Novi test sepso potrdi v 10 minutah

Čas je ključen za uspešno zdravljenje sepse. Vsaka zamujena ura, ko bolezni ne odkrijemo, smrtnost poveča za sedem odstotkov. Pri testih, ki so v klinični uporabi sedaj, traja celo do tri dni, da se potrdijo rezultati. Zdaj se bo to kot kaže spremenilo.

Prihaja novi krvni test, ki sepso odkrije v vsega desetih minutah. Temelji na dokazovanju prisotnosti specifičnih beljakovin, razvil pa ga je nihče drug kot dr. Paul Davis. Gre za uglednega profesorja imunologije in raziskovalca, ki je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razvil urinski test za potrjevanje nosečnosti, ki ga ženske opravijo same doma.

Dokazovanje prisotnosti specifičnih beljakovin

Podobno, kot nosečniški testi iščejo ključni hormon v urinu in ga pokažejo s črtico v okenčku, novi test za sepso išče beljakovine v krvi, ki so značilne za sepso. Gre za šest beljakovin, ki s katerimi se imunski sistem bori proti njej. Test so že uspešno preizkusili na več kot tisoč bolnikih.

Sam postopek je izredno preprost: medicinska sestra bolniku vzame 1 mililiter krvi in jo vbrizga v testno paličico. Kri reagira s kemikalijami v njej, pri čemer se v okenčku prikaže niz rdečih črt.

Dovoljene za uporabo pričakujejo čez dobro leto

Test trenutno preizkušajo na bolnikih na intenzivni negi v bolnišnicah v Londonu (University College London Hospitals) in Zurichu (Švica). Rezultati bodo znani čez nekaj tednov, pričakujejo pa, da bodo potrdili ugotovitve, zbrane do sedaj.

Ceno testa bo treba še določiti, vendar pri Mologicu, podjetju, ki ga bo izdelovalo, upajo, da bo dovolj poceni za dnevno uporabo v javnem zdravstvu. Dovoljenje za uporabo se pričakuje v letu 2021.

Testu se obeta tudi 8 milijonska nagrada Nesta Challenges. Podeljujejo jo za izume, ki natančno, hitro in zanesljivo odkrivajo bakterijske okužbe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj