Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi

Avtor: R. M. Z.

Cepiva proti gripi za odrasle trenutno ni na zalogi, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Vsi izvajalci cepljenja, ki so jim posredovali naročilnico za cepivo proti gripi do 10. januarja 2018, so že prejeli cepivo glede na naročilo oziroma bodo prejeli cepivo v naslednjih dneh, še dodajajo. 

Zaradi povečanega povpraševanja cepljenja proti gripi so preverili možnost dodatnega nakupa cepiva in dodatnih 7.000 odmerkov cepiva bi lahko predvidoma prejeli v dveh tednih.

Vsako leto po koncu sezone gripe Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) prejme naročila za cepivo proti gripi od izvajalcev cepljenja za naslednjo sezono. Cepivo proti gripi naročijo glede na naročila izvajalcev cepljenja, s tem da se upoštevajo tudi pretekle sezone. Vsako leto naročijo tudi nekaj dodatnega cepiva (letos je bilo do sedaj naročenih dodatnih 15.000 odmerkov cepiva).

V letošnji sezoni je povpraševanje po cepivu proti gripi bistveno večje kot v lanski sezoni. Samo v zadnjih treh dneh smo izdali več cepiva proti gripi kot v lanski sezoni v decembru 2016 in januarju 2017 skupaj. Letos so izdali že več kot 97.000 odmerkov cepiva proti gripi, so ob tem zapisali na NIJZ. V lanski sezoni, sezoni 2016/2017 naj bi se cepilo 62.830 oseb. 

Delež cepljenih proti gripi je v sezoni 2016/2017 v primerjavi s predhodno sezono ostal enak, proti gripi se je cepilo le 3,0 % slovenskega prebivalstva, kaže perliminarna ocena NIJZ. Cepljenje proti gripi se je izvajalo v jesenskih in zimskih mesecih s cepivom z ustrezno antigensko sestavo glede na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije. 

Delež cepljenih v starostni skupini 65 let in več pa je znašal le 10,5 %. V Programu cepljenja in zaščite z zdravili je cepljenje proti gripi posebej priporočljivo za kronične bolnike. Sem uvrščamo osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni, nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv in otroke, ki so dlje časa zdravljeni z salicilati. Poleg te skupine pa je cepljenje proti gripi priporočeno tudi zdravim osebam starim 65 let in več, otrokom starim od 6 do 23 mesecev in nosečnicam, ker je pojavljanje zapletov bolezni v teh skupinah bolj pogosto kot v ostali populaciji.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj