Kaj lahko ponudimo v lekarnah proti tesnobi in stresu

Le kdo ne pozna tesnobnih občutkov kot so nemir, tresenje, težko dihanje, razbijanje srca, bolečina v prsih, v trebuhu, vrtoglavica, slabost in pogosto prisoten glavobol!

Tesnoba in stres
Zelo pomembno je uravnavanje stresa in ravnovesja s samim seboj, naj so to sprostitvene tehnike, kot so meditacija, vaje za globoko dihanje, joga in podobno. Foto: Bigstock

Doživljamo jih vsi in se nam prav pogosto prikradejo tudi v tem času, ko se končuje poletje ter začenja jesen. Znova se stopnjujejo staro-nove obveznosti kot so služba, fakulteta, šola, vrtec in pogostejše zbolevanje otrok, treningi. Skratka vsakodnevne obveze. Mar ni bilo lepo poleti, ko se vsi nekam zasanjamo, gremo na dopust in pustimo skrbi doma. Ja že, že. A življenje nas utrdi, postane zanimivo in lahko tudi lepo, prav v tej zmogljivosti premagovanja vsakodnevnih lahkih in malo težjih ovir. Zato lekarnarji opažamo, da se v tem začetku jeseni poveča zatekanje ljudi (odraslih in vse več tudi otrok in najstnikov) v lekarno po pomoč, kako ukrotiti sebe, svojega duha, svoje strahove in strese pri doseganju ciljev in izpolnjevanju obveznosti.

Piše: Suzana Levanič, mag. farm., koncesionarka Lekarne Zupančičeva jama Ljubljana

Suzana Levanič

V lekarni je na voljo precej učinkovitih pripravkov brez recepta. To so pripravki iz baldrijana, melise, hmelja, pasijonke, rožnega korena, sivke, šentjanževka, žafran, pa aminokisline L-triptofan, L-teanin, PABA, GABA, vitamin B3 in B6 ter minerala Magnezij in Cink. Ljudje si z njimi lahko pomagajo prebroditi težave, kot so motnje razpoloženja in afektivne motnje. Pogovor z lekarnarjem pa bo izluščil ali pacient potrebuje pripravek, ki odpravlja potrtost, brezvoljnost in dviguje razpoloženje, ali pripravek, ki pomirja, je proti tesnobi in strahu, ali morda pripravek za nespečnost. Pogosto se ti znaki prepletajo.

Pripravke iz baldrijana, hmelja in pasijonke lekarnarji svetujemo, če oseba potrebuje umiritev čez dan in v primeru težav z nespečnostjo. Pripravke iz baldrijana lahko ponudimo tako otrokom kot tudi nosečnicam. Radiola ali rožni koren se v Sloveniji uporablja že od davnine. Je adaptogena rastlina in skrbi za pravilen odziv organizma v trenutku stresa. Rekli so ji, da je naravna pomoč za umsko moč, zato jo uporabljamo za zmanjševanje in odpravljanje tesnobnih občutkov, depresivnega razpoloženja, kronične utrujenosti, preprečevanja nespečnosti in glavobolov. Šentjanževka bo učinkovita pri potrtosti, brezvoljnosti in tako izboljšala razpoloženje. Prehranska dopolnila, ki jih lahko ponudimo pri občutkih tesnobe, strahu, slabega spanca pogosto vsebujejo tudi aminokislini L-triptofan ali L-teanin.  Aminokislina L-triptofan se namreč pretvori v telesu v nevrotransmiter serotonin, ki ga imamo za hormon sreče in v melatonin, ki je odgovoren za dober spanec. Prav tako je z rastlinico žafran.

Aminokislina L-teanin, ki je prisotna v čajevcu pa ima tako sproščujoči učinek, ohranja budnost, zmanjšuje nivo stresa in anksioznosti, kot izboljša spanec ter podpira optimalno kognitivno funkcijo. V lekarni imamo tudi prehranska dopolnila z vsebnostjo GABA (gama-aminomaslena kislina), ki je pomemben inhibitorni živčni prenašalec v centralnem živčevju. Te snovi delujejo kot anksiolitiki in antikonvulzivi in se lahko s pridom uporabljajo pri tesnobnih občutkih in pri stresu. Na tržišču imamo še prehranska dopolnila z vsebnostjo PABA (para-aminobenzojsko kislino), ki je intermediat v bakterijski sintezi folne kisline in se koristi kot pomoč pri utrujenosti, razdražljivosti in depresiji. Vnos minerala Cinka se priporoča kot podporna terapija pri zdravljenju depresij in psihoz s ciljem izboljšanja počutja, če ga dalj časa redno jemljemo. 

Ne pozabimo na tem mestu še na odlična homeopatska zdravila, ki ne poznajo stranskih učinkov. Zavedati se moramo, da prehranska dopolnila nimajo tako hitrega učinka kot zdravila, zato jih je za doseganje želenih učinkov potrebno jemati določen čas in pa seveda po navodilih lekarnarja oz. priloženih navodilih.

Zaključek

Anksioznost (ali tesnoba, strah) sama po sebi ni bolezen, je naraven odziv na stres. A skrbeti moramo, da ne preide v kronično dogajanje, ki vodi v različne bolezni. Ne glede na to česa se poslužujete za doseganje uravnavanja stresa in ravnovesja s samim seboj, naj so to sprostitvene tehnike, kot so meditacija, vaje za globoko dihanje, joga, telesne aktivnosti, homeopatija ali dobrodošla in koristna prehranska dopolnila, ki jih kupimo v lekarni, vam želim, da najdete svojo osebno srečo in ravnovesje, pri čemer to pomeni, da ste strah in tesnobo obvladali.