Onesnažen zrak poveča tveganje za kap in miokardni infarkt

Dokazano je, da onesnaženost zraka povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja, vključno z miokardnim infarktom in možgansko kapjo, pa tudi za sladkorno bolezen tip 2 in bolezni dihal.

Nedavni dokazi tudi kažejo, da onesnaženost zraka povečuje tveganje za hujši potek covid-19, vključno s smrtjo. Foto: Bigstock

Štiri vodilne kardiovaskularne organizacije – Svetovna zveza za srce (WHF), Ameriška zveza za kardiologijo (ACC), Ameriško združenje za srce (AHA) in Evropsko združenje za kardiologijo (ESC) – so skupno pozvale zdravstveno skupnost in zdravstvene organe k ukrepanju za ublažitev škodljivih učinkov onesnaževanja zraka na zdravje. Izjava je bila hkrati objavljena v Journal of American College of Cardiology, Circulation, European Heart Journal in Global Heart.

Onesnaženost zraka in tveganje za hujši potek covid-19

Nedavni dokazi tudi kažejo, da onesnaženost zraka povečuje tveganje za hujši potek covid-19, vključno s smrtjo. Onesnaženost zraka lahko poveča tudi tveganje za prenos koronavirusa – zato ker ljudje pri bolj onesnaženem traku pogosteje kašljajo. Covid-19 se tako pridružuje boleznim srca in ožilja, sladkornimi bolezni in boleznim dihal, na katere neposredno vpliva onesnažen zrak. Predstavlja resno grožnjo zdravju, zoper katero je nujno ukrepati, pravijo avtorji izjave.

Pogosto prezrti dejavnik za bolezni srca

“Že pred pandemijo covid-19 je postajalo onesnaževanje zraka vse bolj zaskrbljujoče zaradi vpliva na zdravje ljudi, čeprav je bilo kot dejavnik tveganja za bolezni srca in ožilja pogosto prezrto,” pravi dr. Michael Brauer, Predsednik WHF-jeve strokovne skupine za onesnaženost zraka in soavtor izjave. “Covid-19 je v »enačbo« prinesel nov smrtonosni dejavnik. Skrajni čas je, da zdravstvena skupnost spregovori in začne ukrepati,” je v izjavi za javnost še poudaril Brauer.

Boljše obvladovanje nenalezljivih bolezni

“Kardiologi smo odgovorni za osveščanje bolnikov, drugih zdravnikov in celotne skupnosti o povezavi med onesnaženostjo zraka in tveganjem za bolezni srca in ožilja,” je dejal Richard Kovacs, predsednik ACC. “Z zavzemanjem za priznanje onesnaženosti zraka kot dejavnika zdravja, individualnim sodelovanjem z bolniki ter ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti lahko dosežemo boljše obvladovanje nenalezljivih bolezni. Nujno je vključevanje onesnaženega zraka v pristope obvladovanja bolezni in večje prizadevanje za njegovo zmanjševanje.«

Slaba kakovost zraka škoduje zdravju srca in možganov

“Slaba kakovost zraka lahko škoduje zdravju srca in možganov, se posebej v skupnostih, ki živijo v bližini onesnaževalcev zraka. Pogosteje gre za ljudi z nizkimi dohodki ,” je dodal soavtor izjave dr. Robert Harrington, nekdanji predsednik AHA. Problem moramo obravnavati na svetovnem nivoju: zmanjšati izpostavljenost ter odpraviti odpravili škodo za zdravje zaradi slabe kakovosti zraka pri vseh,” je povedal Harrington. Predsednik ESC Stephan Achenbach je opozoril, da je onesnaženost zraka “eden najbolj podcenjenih vzrokov za bolezni srca in možgansko kap”.

“Onesnaženost zraka je treba prepoznati kot glavni dejavnik tveganja, na katerega lahko vplivamo. Nujni so ukrepi za zmanjšanje njegovega škodljivega vpliva na zdravje, tako kratkoročnega kot dolgoročnega,” je prepričan.

Ukrepi za zmanjšanje škodljive izpostavljenosti

Avtorji pozivajo k strukturnim ukrepom za zmanjšanje emisij onesnaževalcev zraka in svetujejo ukrepe za zmanjšanje škodljive izpostavljenosti. Izvajalce zdravstvenih storitev pozivajo, naj:

• zagovarjajo ublažitev onesnaževanja zraka kot zdravstveni ukrep

• še bolj intenzivno preučujejo povezavo med kakovostjo zraka in nenalezljivimi boleznimi

• podpirajo ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja zraka

• zagotovijo osebne ukrepe za zmanjšanje izpostavljenosti, na primer sisteme za filtriranje zraka

• onesnaževanje zraka vključijo v pristope obvladovanja bolezni

• sodelujejo pri razvoju smernic o onesnaževanju zraka in SŽB.

• podpirajo ministrstva pri njihovih prizadevanjih za ublažitev onesnaženosti zraka

• ozaveščajo o srčno-žilnih koristih čistega zraka

• sodelujejo z nosilci odločanja v državnih, regionalnih in svetovnih vladnih institucijah, da bodo bolezni, povezane z onesnaževanjem zraka, postale prednostna naloga.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj