Revolucionarno novo zdravilo za holesterol: Bo izrinilo statine?

Strokovnjaki napovedujejo, da bo zdravilo inclisirian »spremenilo vse« na področju zdravljenja povišanega holesterola in statine poslalo v zgodovino. Spektakularni rezultati kliničnih preskušanj namreč kažejo, da novo zdravilo že po dveh tednih zniža nivo slabega holesterola LDL za več kot za 50 odstotkov, učinek pa traja šest mesecev.

Inclisirian so že uspešno klinično preizkusili na bolnikih. Načrtujejo, da bo dovoljenje za klinično uporabo dobilo v naslednjih 18 mesecih. Foto: Bigstock

Študija, ki so jo predstavili na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za srce, je napovedala novo ero v zdravljenju povišanega holesterola. Označili so jo za revolucionarno, in ne brez razloga. Novo zdravilo inclisirian se v obliki injekcije vzame dvakrat na leto, njegova učinkovitost pa je odlična.

Dovoljenje za uporabo v letu in pol

Inclisirian so že uspešno klinično preizkusili na bolnikih. Načrtujejo, da bo dovoljenje za uporabo dobilo v naslednjih 18 mesecih. Razvijajo tudi že različico, ki jo bodo bolniki prejeli zgolj enkrat na leto, lahko sočasno s cepljenjem proti gripi ali pa si ga bodo vbrizgali celo sami doma.

Statinov mnogi ne morejo jemati

Prvi, ki jim bodo ponudili novo zdravilo bodo tisti, ki so na največjih odmerkih statinov, vendar se nanje ne odzivajo. Če se bo izkazalo, da bolniki zdravilo dobro prenašajo in če bodo stroški zdravljenja primerljivi s statini, bo to popolnoma spremenilo zdravljenje, pravijo raziskovalci. Številni zaradi stranskih učinkov statinov namreč ne morejo jemati, ali pa pozabijo, da morajo tableto vzeti prav vsak dan.

Holesterol LDL prispeva k poškodbam arterij

Visoka raven holesterola LDL prispeva k poškodbam v stenah arterij, kar vodi do nalaganja oblog na žilne stene (ateroskleroza). Statini ta proces zmanjšajo za 30 do 50 odstotkov ter s tem znižajo tveganje za miokardni infarkt. Imajo številne stranske učinke, raziskave pa kažejo, da jih polovica bolnikov samovoljno preneha jemati po enem letu. Verjetnost, da bodo v naslednjih treh letih utrpeli srčni infarkt ali drug koronarni dogodek, se pri njih poveča za 200 odstotkov. Verjetnost za možgansko kap pa se poveča za 25 odstotkov.

Odlični rezultati kliničnih preizkušanj

V kliničnih študijah so inclisirian testirali na bolnikih, ki kljub temu, da so jemali najvišje odmerke statinov, niso dosegli ciljnih ravni LDL holesterola. Po prvi injekciji so čez tri mesece dobili še eno in potem v 6 mesečnih razmakih še dve. Raven LDL holesterola se jim je v povprečju znižala za 50 odstotkov in je ostala nizka. Pomembnejših stranskih učinkov ni bilo.

Alternativa tudi za stente?

Trenutno potekajo nadaljnje študije, ki bodo pokazale, ali uporaba inclisiriana povzroči tudi zmanjšanje števila srčnih napadov in drugih srčno-žilnih dogodkov. S tem bi lahko na tisoče bolnikom prihranili vstavitev stentov v zamašene arterije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj