Opoldanski dremež zniža krvni tlak bolj kot omejevanje vnosa soli

Spanje čez dan izjemno koristi srcu in ožilju in preprečuje kap. Krvni tlak znižuje podobno uspešno kot nekatera zdravila in bolj uspešno kot sprememba življenjskega sloga.

Opoldanski spanec zniža krvni tlak bolj kot opustitev alkohola in/ali zmanjšan vnos soli. Foto: Bigstock

Zadnja spoznanja kažejo, da so koristi dremanja čez dan večje, kot zgolj »polnjenje baterij« in zniževanje stresnih markerjev. Ljudje, ki si privoščijo opoldanski spanec, so manj ogroženi za povišan krvni tlak. Če pa ga že imajo, ga na ta način učinkovito znižajo, je pokazala raziskava, ki so jo predstavili na kongresu American College of Cardiology.

Za preventivo dovolj pol ure spanja čez dan

Raziskavo so izvedli grški kardiologi pod vodstvom prof. dr. Manolisa Kallistratosa. Vanjo so vključili 212 oseb s povprečnim sistoličnim krvnim tlakom 129,9 mm Hg. V povprečju so bili stari 62 let, nekaj več kot polovica je bilo žensk. Približno četrtina jih je imelo sladkorno bolezen tipa 2 ali so bili kadilci. Razdelili so jih v dve skupini: ena je čez opoldan spala (v povprečju 47 minut), druga pa ne. Skupini sta si bili podobni glede dejavnikov za bolezni srca in ožilja. Poleg 24 urnega merjenja krvnega tlaka so raziskovalci beležili tudi njihove življenjske navade uživanja alkohola, soli, raven telesne aktivnosti) in hitrost pulznega vala, s katerim lahko ocenijo togost arterij. Preiskovanci so nosili merilnik krvnega tlaka med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti, opravili pa so jim tudi EKG in ultrazvok srca. Razlik glede jemanja zdravil za zniževanje krvnega tlaka med skupinama ni bilo, tudi EKG in pulzni val sta bila pri vseh podobna. Pri tistih, ki so spali čez dan, je bil povprečni 24-urni sistolični krvni tlak za 5,5 mm Hg nižji kot pri tistih, ki si opoldanskega spanca niso privoščili.

Znižanje krvnega tlaka zmanjša tveganje za kap

Povprečni izmerjeni krvni tlak v skupini, ki je spala čez dan, je bil 128,7/76,2. V skupini, ki ni spala, so bile vrednosti višje: 135,5/79,5. Izkazalo se je tudi, da obstaja neposredna linearna povezava med trajanjem spanja in krvnim tlakom: za vsako uro dremanja se je povprečni 24-urni sistolični krvni tlak znižal za 3 mm Hg.»Opoldanski spanec zniža krvni tlak bolj kot opustitev alkohola in/ali zmanjšan vnos soli: v povprečju za 5 mm Hg, kar je primerljivo celo z nekaterimi zdravili. Te ugotovitve so pomembne, saj znižanje krvnega tlaka zgolj za 2 mm Hg tveganje za srčno-žilne dogodke, kot je srčna in/ali možganska kap, zniža za 10 odstotkov,« je povedal Kallistratos. Že 40 do 60 minut opoldanskega spanca 24-urni povprečni sistolični krvni tlak zniža za 3 mm Hg.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj