Spanje čez dan dan dokazano koristi srcu in preprečuje kap

Spanje čez dan izjemno koristi srcu in ožilju in preprečuje kap. Krvni tlak znižuje podobno uspešno kot nekatera zdravila in bolj uspešno kot sprememba življenjskega sloga.

Opoldanski spanec zniža krvni tlak bolj kot opustitev alkohola in/ali zmanjšan vnos soli. Foto:Bigstock

Zadnja spoznanja kažejo, da so koristi dremanja čez dan večje, kot zgolj »polnjenje baterij« in zniževanje stresnih markerjev.

Ljudje, ki si privoščijo opoldanski spanec, so manj ogroženi za povišan krvni tlak. Če pa ga že imajo, ga na ta način učinkovito znižajo, je pokazala raziskava, ki so jo predstavili na letošnjem kongresu American College of Cardiology.

Znižanje krvnega tlaka za 2 mm Hg zmanjša tveganje za kap za 10 odstotkov.

Za preventivo dovolj pol ure spanja čez dan

Raziskavo so izvedli grški kardiologi pod vodstvom prof. dr. Manolisa Kallistratosa. »Opoldanski spanec zniža krvni tlak bolj kot opustitev alkohola in/ali zmanjšan vnos soli: v povprečju za 5 mm Hg, kar je primerljivo celo z nekaterimi zdravili. Te ugotovitve so pomembne, saj znižanje krvnega tlaka zgolj za 2 mm Hg tveganje za srčno-žilne dogodke, kot je srčna in/ali možganska kap, zniža za 10 odstotkov,« je povedal Kallistratos. Že 40 do 60 minut opoldanskega spanca 24-urni povprečni sistolični krvni tlak zniža za 3 mm Hg.

Merili tudi življenjske navade

V raziskavo so vključili 212 oseb s povprečnim sistoličnim krvnim tlakom 129,9 mm Hg. V povprečju so bili stari 62 let, nekaj več kot polovica je bilo žensk. Približno četrtina jih je imelo sladkorno bolezen tipa 2 ali so bili kadilci. Razdelili so jih v dve skupini: ena je čez opoldan spala (v povprečju 47 minut), druga pa ne. Skupini sta si bili podobni glede dejavnikov za bolezni srca in ožilja.

Pri tistih, ki so spali čez dan, je bil krvni tlak za 5,5 mm Hg nižji.

Poleg 24 urnega merjenja krvnega tlaka so raziskovalci beležili tudi njihove življenjske navade uživanja alkohola, soli, raven telesne aktivnosti) in hitrost pulznega vala, s katerim lahko ocenijo togost arterij.

Več dremanja čez dan, nižji krvni tlak

Preiskovanci so nosili merilnik krvnega tlaka med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti, opravili pa so jim tudi EKG in ultrazvok srca. Razlik glede jemanja zdravil za zniževanje krvnega tlaka med skupinama ni bilo, tudi EKG in pulzni val sta bila pri vseh podobna. Pri tistih, ki so spali čez dan, je bil povprečni 24-urni sistolični krvni tlak za 5,5 mm Hg nižji kot pri tistih, ki si opoldanskega spanca niso privoščili.

Obstaja neposredna linearna povezava med trajanjem spanja in krvnim tlakom

Povprečni izmerjeni krvni tlak v skupini, ki je spala čez dan, je bil 128,7/76,2. V skupini, ki ni spala, so bile vrednosti višje: 135,5/79,5. Izkazalo se je tudi, da obstaja neposredna linearna povezava med trajanjem spanja in krvnim tlakom: za vsako uro dremanja se je povprečni 24-urni sistolični krvni tlak znižal za 3 mm Hg.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj