Mediteranska prehrana in napredovanje raka prostate

Mediteranska prehrana je neinvazivna, dobra za splošno zdravje in, kot kaže nova študija, lahko vpliva na napredovanje raka prostate.

Po prilagoditvi dejavnikov, kot so starost, prostatični specifični antigen (PSA) in velikost tumorja, so opazili pomembno povezavo med mediteransko prehrane in napredovanjem raka. Foto:Bigstock

Rak prostate je pogosta bolezen (predvsem) starejših moških. Čeprav praviloma napreduje počasi, lahko zelo poslabša kakovost življenja. Raziskovalce Univerze Teksas je zanimalo, ali na njegovo napredovanje vpliva tudi prehrana. Ugotovili so, da je bolezen počasneje napredovala pri tistih moških, ki so se prehranjevali po načelih mediteranska prehrane.

Bolnike z rakom prostate spremljali tri leta

V raziskavo so zajeli 410 moških z lokaliziranim rakom prostate 1. ali 2. stopnje po Gleasonu. Vsi so na začetku študije opravili potrditveno biopsijo, vsakih šest mesecev pa so njihovo stanje ovrednotili s kliničnimi pregledi in določitvijo PSA ter testosterona. Večina udeležencev (82,9 odstotkov) je bilo belcev, njihova povprečna starost pa je bila 64 let. 15 odstotkov jih je imelo sladkorno bolezen tip 2, 44 odstotkov jih je jemalo statine. Izpolnili so podrobni prehranski vprašalnik s 170 postavkami. Na podlagi tega so raziskovalci za vsakega izračunali indeks sredozemske prehrane v 9 energijsko prilagojenih skupinah živil in jih razdelili v tri skupine. Skupina z visokim indeksom se je prehranjevala pretežno z živili, značilnimi za mediteransko dieto. Skupina s srednjim indeksom je ta živila redno uživala, vendar to ni bil prevladujoč prehranski vzorec. Skupina z nizkim indeksom mediteranskih živil praktično ni uživala.

Zmanjšanje tveganje za 10 odstotkov za vsako točko indeksa

Po prilagoditvi dejavnikov, kot so starost, prostatični specifični antigen (PSA) in velikost tumorja, so opazili pomembno povezavo med mediteransko prehrane in napredovanjem raka. Za vsako točko zvišanja indeksa mediteranske prehrane je bilo tveganje za napredovanje raka prostate nižje za 10 odstotkov. V nadaljnjih raziskavah bodo preverili, ali ima mediteranska prehrana enak učinek tudi pri moških z agresivno obliko raka prostate. Raziskovalci so preučili tudi učinek mediteranske prehrane na sladkorno bolezen in uporabo statinov ter ugotovili podobno zmanjšanje tveganja pri obeh skupinah bolnikov.

Rak prostate in Slovenci

V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Povprečna starost, pri kateri ga ugotovijo, je 69 let. V Sloveniji za rakom prostate vsako leto na novo zboli okrog 1400 moških, petletna stopnja preživetja pa je 83 odstotkov. Povprečna starost, pri kateri ga ugotovijo, je 69 let. Pomembno je, da se moški zavedajo, da jih ogroža rak prostate, in da po 50. letu starosti vsako leto opravijo preventivni pregled. Rak prostate namreč poteka tiho in dolgo ne povzroča nobenih težav.

Moški, ki ne hodijo na preventivne preglede, opazijo težave šele, ko imajo težave z uriniranjem (rak stisne sečno cev) ali pa z jetri in pljuči zaradi zasevkov. Neagresivne oblike raka prostate namreč napredujejo izredno počasi, moški pa večinoma umrejo zaradi drugih vzrokov. Posebej pogosti so pri starejših moških. Dovolj je, da se raka opazuje in po potrebi ukrepa. Pri mlajših moških je rak prostate običajno izjemno agresiven, biološko močan, zelo hitro metastazira in napreduje. Po svojih lastnostih je popolnoma drugačen od raka, ki se pojavi 20 ali 30 let kasneje.

Izvirno raziskavo lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj