Kdaj je pri zdravilnih rastlinah potrebna previdnost?

Za zdravilne rastline velja, da zdravijo naravno in brez stranskih učinkov. Vendar temu vedno ni čisto tako. Pri določenih stanjih lahko kombiniranje sintetičnih zdravil in naravnih pripravkov povzroči precej težav. Kdaj torej je pri zdravilnih rastlinah potrebna posebna previdnost? Kaj lahko »mešamo« in česa ne?

Včasih ima sočasna uporaba zdravil in pripravkov iz zdravilnih rastlin nezaželene učinke. Foto: Bigstock

Zdravilne rastline praviloma odlično podpirajo klasično zdravljenje ter izboljšajo njegovo učinkovitost. Vendar to ni pravilo. Včasih ima sočasna uporaba zdravil in pripravkov iz zdravilnih rastlin nezaželene učinke.

Eden od dobro znanih tovrstnih primerov je olje šentjanževke. Odlično blaži opekline, celi praske in odrgnine, če pa namazani z njim gremo na sonce, si nakopljemo težave. Tudi določena zdravstvena stanja (na primer povišan krvni tlak) pri uporabi zdravilnih rastlin narekujejo previdnost.

Šentjanževka

To priljubljeno zdravilno rastlino jemljemo pri depresiji, tesnobi in težavah s spanjem. Lahko pa povzroči neželene učinke, kot so glavobol, slabost, omotica in suha usta. Zmoti tudi učinkovitost številnih zdravil, od zdravil za srce do antidepresivov in celo kontracepcijskih tablet. Šentjanževka lahko tudi zmanjša učinkovitost nekaterih oblik kemoterapije.

Kava-kava (znanstveno ime Piper methysticum)

Zdravilna rastlina kava-kava nima s priljubljenim črnim napitkom nobene povezave. Medtem, ko je kava, kot jo poznamo, napitek iz prevretih zmletih zrn kavovca (znanstveno ime coffea), je kava-kava nekaj povsem drugega. Prihaja iz vzhodne Oceanije, uporablja pa se napitek iz njenih korenin.

Kava-kava vsebuje aktivne učinkovine kavalaktone, ki dokazano blažijo nespečnost, tesnobo, anksioznost. Kaka-kava je priljubljena tudi kot sredstvo proti stresu. Vendar se je ne sme uživati v kombinaciji z alkoholom, uspavali, antidepresivi… Prav tako je odsvetovana pri ljudeh, ki imajo težave z jetri ali ledvicami. Lahko namreč povzroči poškodbe jeter.

Kava-kava je tudi lep primer pohlepa industrije prehranskih dopolnil. Medtem, ko domačini za pripravo napitka uporabljajo izključno korenine (in še to po posebnem postopku), za komercialne pripravke uporabljajo tudi liste in stebla, zaradi česar pride do heptatoksičnosti (strupenosti za jetra).

Gingko

Ljudje gingko najpogosteje jemljejo za izboljšanje spomina in miselnih funkcij. Pomagal naj bi tudi pri višinski bolezni ter izboljšal cirkulacijo krvi. Stranski učinek gingka je redčenje krvi in posledično povečanje tveganja za krvavitve. Zato naj ga ljudje, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi, ne uživajo. Če pa že, naj to poteka z vedenjem in pod nadzorom zdravnika.

Arnika

Arnika ima v slovenskem zdravilstvu posebno mesto. Arnikino olje pospešuje celjenje opeklin, hematomov in drugih poškodb kože. Deluje protivnetno, pomaga pri zaprtju in pospešuje celjenje ran po operacijah. Če jo uživamo (in ne uporabljamo zunanje) lahko povzroči porast krvnega tlaka, okvaro jeter, zasoplost in težave s srcem (hiter srčni utrip).

Ingver

Ingver lajša slabost pri kemoterapiji in se pogosto uporablja za zdravljenje artritisa ali drugih bolečin v sklepih. Toda ingver lahko povzroči tudi težave pri strjevanju krvi, srčnem ritmu, krvnem tlaku in ravni krvnega sladkorja. Bolniki, ki imajo sladkorno bolezen ali jemljejo zdravila za redčenje krvi, naj se o uporabi ingverja posvetujejo z zdravnikom.

Kanadski zlati koren

Gre za rastlino, ki pri nas ne raste. V zdravilstvu ima dolgo zgodovino, uporablja pa se pri zaprtju, prehladu in okužbah dihal (zmanjša izločanje sluzi) ter okužbah oči. Nekateri kanadski zlati koren cenijo tudi kot »pomagalo« pri zdravljenju raka, vendar raziskave učinka na tumorske celice niso potrdile. Kanadski zlati koren negativno vpliva na strjevanje krvi in krvni tlak. Prav tako lahko povzroči spremembe v srčnem ritmu. Če jemljete zdravila za strjevanje krvi ali imate povišan krvni tlak, se pred uporabo pripravkov iz kanadskega zlatega korena posvetujte z zdravnikom.

Aloja

Aloja je ena do najbolj uporabljanih zdravilnih rastlin. Najdemo jo v kozmetičnih pripravkih, pijačah, kapsulah… Stari Egipčani so jo imenovali rastlina nesmrtnosti in uporabljali predvsem za upočasnitev staranja. Aloja znižuje krvni sladkor, zato je pri uporabi pri ljudeh s sladkorno boleznijo potrebna previdnost. Lahko spremeni srčni ritem in delovanje ledvic.

Efedra

Eferdra se na Kitajskem in v Indiji že tisočletja uporablja za zdravljenje kašlja, glavobolov in prehladov. V zadnjem času se uporablja za pomoč ljudem pri hujšanju in pridobivanju energije. Toda študije so pokazale, da poveča tveganje za možgansko kap ter dvigne srčni utrip in krvni tlak. Zdravniki opozarjajo tudi na nevarne interakcije z mnogimi zdravili za srce. FDA je efedro prepovedala kot prehransko dopolnilo, vendar jo še vedno lahko najdemo v nekaterih zeliščnih čajih.

Ginseng

Nekateri po njem posegajo, ker verjamejo, da bo upočasnil staranje. Drugi ga jemljejo pri sladkorni bolezni, za krepitev imunskega sistema, za dvig odpornosti in celo kot afrodiziak. Vendar uživanje ginsenga zniža raven sladkorja v krvi, kar lahko povzroči težave ljudem s sladkorno boleznijo. Prav tako ga ne bi smeli uživati tisti, ki jemljejo zdravila za redčenje krvi.

Grozdnata svetilka

Grozdnata svetilka se pogosto uporablja za lajšanje simptomov menopavze, kot so vročinski oblivi (valunge) in nočno potenje. Pomaga tudi pri PMS-ju. Uporabo je potrebno omejiti pri ljudeh, ki imajo težave z jetri. Obstaja namreč možnost, da grozdnata svetilka povzroči vnetje jeter. Izogibajo naj se je tudi bolnice z rakom dojke.

Sladki koren

Sladki koren se pogosto uporablja za za zdravljenje kašlja, želodčnih razjed, bronhitisa, okužb in pri vnetem grlu. Lahko pa tudi zviša krvni tlak in povzroči težave z delovanjem srca, zato je pri srčnih bolnikih potrebna izjemna previdnost. Prekomerne količine lahko povzročijo težave tudi ljudem z ledvično boleznijo.

Kopriva

Kopriva naj bi pomagala pri alergijah in artritisu, pri kamnih v ledvicah in mehurju ter pri okužbah sečil. Nekateri jo uporabljajo na lasišču kot sredstvo proti prhljaju. Kopriva vpliva na zadrževanje vode v telesu, zato je bolniki, ki imajo težave s srcem ali ledvicami, ne smejo jemati. Prav tako je odsvetovana uporaba tistim, ki jemljejo zdravila za odvajanje vode (diuretike).

Beli vratič

Beli vratič se najpogosteje uporablja za preprečevanje migrene. Nekateri ga jemljejo tudi za artritis in alergije. Lahko povzroči težave s strjevanjem krvi, zato naj bi ga bolniki s krvnimi boleznimi ne uživali. Tudi pri bolnikih z boleznimi srca in ožilja je potrebna previdnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj