Kako preprečiti ponovitev krvnega strdka?

Tveganje, da se globoka venska tromboza ponovi, bodisi v nogi, roki ali pljučih, je večje, če imate raka, kakšno od vnetnih bolezni (kot je Chronova bolezen), motnjo strjevanja krvi ali revmatološko motnjo (na primer revmatoidni artritis). Dejavniki tveganja so tudi starost nad 40.let, prekomerna telesna teža in kajenje.

Aktivnosti, kot sta hoja ali plavanje, povečajo pretok krvi vodijo v boljše počutje. Foto: Bigstock

Če ste imeli v nogah ali rokah globoko vensko trombozo, je običajno, da je okončina med zdravljenjem rahlo otečena. Pri strdku v pljučih (pljučna embolija) lahko čutite blage bolečine ali pritisk v prsih. Pazite pa na nove ali hujše bolečine, pritisk ali krče v teletu. To bi namreč lahko pomenilo, da je nastal nov strdek. Tudi zasoplost ali omedlevica sta lahko znak globoke venske tromboze.

Pazljivost pri ranah in poškodbah

Zdravnik pri globoki venski trombozi predpiše zdravila proti strjevanju krvi (antikoagulanti) oziroma zdravila za redčenje krvi. Zaradi tega se lahko zgodi, da, ko se poškodujete, bolj krvavite. Zato velja biti pozoren tudi ob tako vsakdanjih opravilih, kot je striženje nohtov. Ko pri hišnih ali gospodinjskih opravilih uporabljate ostro orodje, nosite zaščitne rokavice. Trudi pri športu in hobijih je potrebno bolj paziti nase in uporabljati zaščitno opremo.

Globoka venska tromboza in prehrana

Če jemljete varfarin (zdravilo, ki upočasni strjevanje krvi), bo potrebno paziti tudi pri prehrani. Varfarin namreč deluje kot zaviralec vitamina K.

Bolniki si to pogosto razlagajo kot potrebo po izogibanju živilom z veliko vsebnostjo vitamina K (zelena zelenjava, avokado, brokoli, brstični ohrovt, soja, zelje, kivi, špinača…). To ne drži. Ta živila lahko uživajo, paziti morajo le, da je vnos vsak teden enakomeren. Odmerek varfarina zdravniki namreč prilagodijo vsakemu bolniku posebej, pri čemer upoštevajo njihovo prehrano. Tudi zeleni čaj, alkohol in brusnice lahko motijo delovanje zdravil za redčenje krvi.

Gibanje

Telesna aktivnost je pri zdravljenju globoke venske tromboze zelo pomembna. Aktivnosti, kot sta hoja ali plavanje, povečajo pretok krvi vodijo v boljše počutje. Vadba tudi krepi pljuča, kar je še posebej pomembno pri pljučni emboliji. Pred vpeljavo novega režima vadbe je vsekakor priporočljiv posvet z zdravnikom.

Sočasno jemanje različnih zdravil

Ni nenavadno, da bolniki, ki se zdravijo zaradi globoke venske tromboze, uživajo tudi druga zdravila. Nekatera se med seboj izključujejo. Na primer če vam predpišejo vafarin, ne smete jemati aspirina (razen,če vam tako kombinacijo posebej predpišejo). Kombinacija vafarina in aspirina namreč poveča tveganje za večje krvavitve. Tudi nekateri antibiotiki lahko spremenijo delovanje antikoagulantov.

Posebna pozornost pri pripravkih alternativcev

Posebna pozornost velja pri zeliščnih pripravkih, še posebej pri tistih, ki jih ponujajo na različnih komercialnih televizijah. Kakovosti slednjih ne nadzira nihče, in tudi v lekarnah – kjer svetujejo strokovno usposobljeni farmacevti, jih ni mogoče dobiti. Večina ljudi na primer tudi ne ve, da na delovanje zdravil za redčenje krvi lahko vplivajo pripravki,ki vsebujejo ginseng, laneno seme in tudi ribje olje.

Sedenje naj bo s presledki

Poskušajte ne sedeti več kot 2 uri naenkrat – vstanite in redno hodite naokoli. Če ste imeli globoko vensko trombozo v nogi, tudi ne prekrižajte nog, ko sedite. Tak položaj lahko negativno vpliva na cirkulacijo krvi.

Nasvet glede sedenja je še posebej pomembno upoštevati na letalu in ko vas čaka daljša vožnja z avtomobilom. V takem primeru naredite več postankov, med katerimi si »pretegnete noge« Idealno je enega na vsako uro. Enako velja za potovanje z letalom. Ko sedite, iztegujte stopala in s tem pospešite krvni obtok. Pijte veliko vode – dehidracija namreč poveča tveganje za nastanek novega krvnega strdka.

Nosečnost in globoka venska tromboza

Ženske, ki so utrpele globoko vensko trombozo, morajo biti na znake, ki nakazujejo na njeno ponovite, še posebej pozorne v nosečnost. Slednja namreč verjetnost nastanka novega strdka poveča. Pomembno je, da sodelujejo z zdravniki, ki bodo pozorno spremljali njihovo zdravje. Če med nosečnostjo prenehajo jemati zdravila za redčenje krvi, jih bodo morda morale ponovno začeti jemati po porodu (običajno po šestih tednih).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj