Spomin lahko izboljša nekaj preprostih vaj

Ko začnemo izgubljati spomin, začnemo izgubljati tudi del sebe. Ljudje, ki so pomembni del našega življenja, počasi tonejo v meglo. Pozabimo na rojstni dan nekoga, ki ga imamo radi, in kar naenkrat se ne spomnimo, da je prijazna gospa, ki nas je pozdravila na sprehodu, naša soseda že vrsto let.

Happy senior family talking smiling at meeting with financial advisor, older clients ready to buy medical health life insurance consulting broker, aged retired couple making real estate deal about to sign documents

Zakaj nekateri na starost izgubljajo spomin, pri drugih pa ostaja oster kot britev? Geni so pomembni, ampak bistveno bolj kot to, kar nam je narava položila v zibko je, kako ravnamo sami. Enako, kot fizična aktivnost krepi mišice, možganski trening krepi možgane. Če dodamo primerno prehrano in ustrezen življenjski slog, bodo naši možgani ostali čili in zdravi tudi v pozni starosti.

Preprosta vaja, ki izboljša spomin

Za sogovornikom ponovite, kar je izgovoril, vendar v obliki vprašanja in v drugačnem vrstnem redu. Primer: Sogovornik reče, da gredo v gledališče naslednji petek ob pol osmih zvečer. Vi ponovite: Torej greste naslednji petek ob pol osmih zvečer v gledališče, kajne?

Če v pogovor niste neposredno vpleteni, ga lahko ponovite v mislih. Možnosti za vadbo je neskončno: izvajate ga lahko, ko poslušate druge na avtobusu, ko čakate v vrsti na blagajni, med čakanjem pri zdravniku…

Blagajna v trgovskem centru je priročna tudi za naslednjo vajo: v mislih poskusite izračunati znesek, ki vam ga mora vrniti blagajničarka.

Pozabljanje in dnevno nakupovanje

Raziskovalci so preučili navade več tisoč potrošnikov z namenom, da bi ugotovili, kaj najpogosteje pozabijo kupiti in kako jim svetovati, da se dvojni ali trojni obiski trgovine ne bi več dogajali. Izkazalo se je, da sta ključna dva preprosta trika.

Naredimo seznam

Naj se sliši še tako klišejsko, vendar statistika kaže, da več kot polovica od nas tega -nakupovanja s seznamom, ne počne. Čeprav se v trgovino odpravimo samo po kruh, mleko, sadje in jajca, se hitro zgodi, da nas premami kaj drugega na policah, na tisto, po kar smo šli, pa pozabimo.

Raziskovalci so testnim osebam dali nakupovalni seznam in jih prosili, naj napovejo, koliko stvari iz njega se bodo spomnili, ko bodo začeli nakupovati. Izkazalo se je, da so si zapomnili bistveno manj, kot so pričakovali.

»Ko imamo nekaj »trdno« v mislih, se zdi skoraj nemogoče, da bi nam ušlo iz spomina. Pa vendar se zgodi natančno to. Zato je nakupovalni seznam zelo dobra ideja,« pravi dr. Daniel Fernandes, ki je kot strokovni sodelavec sodeloval v raziskavi.

Nakupujmo počasi

Drugo pomembno pravilo, ki se ga velja držati med obiskom trgovine, je: kupujmo počasi. Tudi, če gremo v trgovino brez nakupovalnega seznama, se bomo sčasoma spomnili večino stvari, ki smo jih nameravali kupiti.

Raziskovalci so testnim osebam dali seznam 10 do 20 vrst sadja in zelenjave. Polovica udeležencev je prejela seznam sadja in zelenjave, ki ga običajno kupijo, na primer jabolka in solato. Druga polovica je prejela seznam z bolj redkimi vrstami, kot sta kokos in avokado. Potem sta se obe skupini odpravili po nakupih živil iz seznama »po spominu«. Izkazalo se je, da so tisti, ki naj bi kupili vsakdanje stvari, nalogo opravili brez težav. Ostali so imeli veliko težav in naloge niso uspešno opravili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj