Že lahka telesna vadba pomembno izboljša spomin

Že lahka telesna vadba poveča povezljivost med deli možganov, ki so odgovorni za tvorbo in shranjevanje spomina.

V študijo so zajeli 36 zdravih mladih odraslih in odkrili, da že 10 minutna lahka telesna vadba prinese precejšnje kognitivne koristi. Testne osebe so 10 minut izvajale lahko telesno aktivnost (jogo, tai-chi, hojo). Foto: Bigstock

Ljudje, ki v svojo dnevno rutino vključujejo malo joge ali tai chi-ja, se bodo verjetno prej spomnili, kam so odložili ključe. Raziskovalci na Univerzi Kalifornija, Irvine (ZDA) in na univerzi Tsukuba (Japonska) so skupaj ugotovili, da tudi lahke oblike telesne vadbe povečajo povezljivost med deli možganov, ki so odgovorni za spomin.

Dovolj že 10 minut na dan

V študijo so zajeli 36 zdravih mladih odraslih in odkrili, da že 10 minutna lahka telesna vadba prinese precejšnje kognitivne koristi. Testne osebe so 10 minut izvajale lahko telesno aktivnost (jogo, tai-chi, hojo). Po vadbi so jim s funkcionalno magnetno resonanco slikali možgane in ugotovili boljšo povezanost med hipokampalnim griusom ter deli možganov, zadolženimi za podobno obdelavo spomina.

Hipokampalni girus je siva možganovina, ki obdaja hipokampus in je del limbičnega sistema. Igra zelo pomembno vlogo pri vseh funkcijah, povezanih s spominom – vključno s kodiranjem spominov in njihovem shranjevanjem. Rezultate so konec septembra 2021 objavili v PNAS – Zborniku ameriške Nacionalne akademije znanosti.

Izboljšanje delovanja hipokampusa

“Hipokampus je ključnega pomena za ustvarjanje novih spominov. Hkrati je tudi ena od prvih regij, katere delovanje se s starostjo poslabša, še posebej pri Alzheimerjevi bolezni,” je povedal vodja projekta Michael Yassa, profesor nevrobiologije na UCI. Posebej je poudaril, da “izboljšanje delovanja hipokampusa veliko obeta za izboljšanje spomina v vsakodnevnih okoljih.”

Čeprav so bile prejšnje raziskave osredotočene na predvsem na to, kako vadba spodbuja nastajanje novih možganskih celic – kar je dolgoročni vpliv, je zdaj dokazano, da ne gre zgolj za to. Telesna vadba ima takojšen učinek na možgane in okrepi komunikacijo med vsemi deli možganov, ki so vpleteni v spomin.  “Ne zavračamo možnosti, da redna telesna vadba spodbudi nastanek novih nevornov, vendar je to proces, ki traja dlje časa,” pravi Yassa, in nadaljuje: “V raziskavi smo dokazali, da je dovolj že 10 minutna lahka vadba in da se rezultati pokažejo že takoj po njej.«

Nikoli ni prepozno

Kljub temu je že lahka telesna aktivnost za nekatere skoraj nedosegljivi cilj. Vendar se stvari premikajo v pozitivno smer. Vse več ljudi s telesno vadbo začenja tudi na starost. Spodbudno je videti, da ljudje spreminjajo svoje vadbene navade in spremljajo, kako uspešni so pri tem – na primer s številom korakov ali merjenjem prehojene razdalje. Tudi tako osnovna telesna dejavnost, kot je hoja,namreč lahko pomembno vpliva na izboljšanje spomina in koncentracije, izpostavljajo avtorji.

V naslenjem koraku bodo testirali starostnike in preučili, ali kratka in lahka vadba – ki pa mora biti redna in trajati več mesecev, pozitivno vpliva na strukturo in delovanje možganov pri njih. “Jasno je, da taka vadba najbolje deluje pri starejših. Svetujemo jo vsem kot poceni, enostaven in dostopen način za preprečevanje upadanja kognitivnih sposobnosti,« za konec pove Yassa.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj