Kako prepoznati toplotni udar in kako ga preprečiti?

Letošnji prvi vročinski val s temperaturami celo do 36 stopinj Celzija je tu. Ne prinaša samo nevarnosti dehidracije, pač pa tudi toplotnega udara.

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino vode z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Foto: Bigstock

Temperature, ki presežejo 30 stopinj Celzija, pa poleg najmlajših še posebej ogrožajo starostnike. Center za geriatrično medicino je izdal priporočila za preprečevanje. poslabšanja zdravstvenega stanja starejših oseb ob povečani toplotni obremenitvi.

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino tekočine z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa.

Splošna priporočila za ravnanje ob visokih dnevnih temperaturah

 • Zadržujte se v osenčenih in ohlajenih prostorih (ne pozabite na ohlajene javne površine). V kolikor nimate klimatske naprave, zračite bivališče v nočnem času, čez dan imejte okna zaprta.
 • Uporabljajte ventilator, ki pa v ekstremni vročini ne zadošča.
 • Pijte več vode in to preden začutite žejo. Izogibajte se ledeno hladnim tekočinam, saj lahko dražijo prebavila. Ne uživajte pijač, ki vsebujejo alkohol, kofein ali teofilin (pravi čaj), saj slednje učinkovine povečajo izločanje vode. Zaužijte toliko tekočine, da bo boste dnevno izločili običajno količino seča, ki ne sme biti temen. Kakšna je običajna barva in količina seča, opazujte v obdobju, ko so temperature normalne.
 • Če nimate učinkovitega hlajenja prostora, se večkrat dnevno hladite s tuširanjem ali kopanjem.
 • Uporabljajte ohlapna, lahka in svetla oblačila.
 • Ne uporabljajte štedilnika, ker ta dodatno segreva prostor.
 • S sosedi, prijatelji ali sorodniki se dogovorite za občasen nadzor.

Možni zapleti in kako ob njih ravnati

Ob visokih temperaturah izgubljamo večjo količino vode z znojenjem. Večja izguba tekočin poveča učinkovitost zdravil za nižanje krvnega tlaka. Z dodatno uporabo zdravil za odvajanje vode lahko v tem primeru povzročimo prekomerno izsušenost telesa. Zato je v času visokih temperatur koristno dnevno merjenje krvnega tlaka sede in stoje. Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka.

Ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je slednji lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede. Ob rednem jemanju zdravil za nižanje krvnega tlaka je slednji lahko nizek najprej stoje, nato pa tudi sede. Če je krvni tlak stoje nizek, zmanjšate ali prehodno opustite odmerek zdravil za nižanje krvnega tlaka. O tem obvestite osebnega zdravnika. Če se telesna masa zniža pod običajno ali ciljno, zmanjšate ali prehodno opustite zdravila za odvajanje vode. O tem obvestite osebnega zdravnika.

Znaki toplotne izčrpanosti so: močno znojenje, onemoglost, hladna, bleda koža, hiter in šibek pulz, slabost in/ali bruhanje, omotica.

Kako ukrepati?

 • Umaknite se v hladnejše prostore
 • Ležite in razrahljajte oblačila
 • Pijte po požirkih – obilno
 • Aktivno se hladite z uporabo vlažnih tkanin in uporabo ventilatorja
 • Če se bruhanje ne ustavi, takoj poiščite zdravniško pomoč

Znaki toplotnega udara so: telesna temperatura nad 39°C, vroča in pordela koža, hiter in močan utrip. Možni so krči in motnje zavesti. Pri navedenih znakih je potrebno takoj poklicati 112 ter posameznika umakniti v hladen prostor ter ga začeti hladiti s hladnimi, vlažnimi tkaninami ali hladno kopeljo! Pri motnjah zavesti prizadeti osebi ne smemo ponujati tekočine.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj