Piperin, zaradi katerega poper peče, preide v materino mleko

Precej neverjetno se zdi, da bi bilo materino mleko lahko pikantno. Vendar se dogaja prav to, glavni »krivec« za to pa je – poper.

Kot aktivni presnovni produkti v materino mleko prehajajo nekatere učinkovine iz česna in kave, spremenijo pa tako vonj kot okus mleka. Foto: Bigstock

Materino mleko je prva hrana, ki jo zaužijejo dojenčki. Različne študije so pokazale, da “izkušnja okusa” v najzgodnejšem otroštvu vpliva na prehranjevalno vedenje v odraslosti. Za razliko od standardiziranih mlečnih formul materino mleko nima vsak dan enakega okusa in vonja. Razlike so v veliki meri posledica materine prehrane. Po zaužitju jedi s curryjem, ki je vsebovala poper, je so v mleku doječih žensk zaznali piperin – alkaloid, ki je odgovoren za pekoč okus popra.

Večina okusov in arom v mleko ne preide

Večina okusov in arom hrane, ki jo uživa doječa mati, ne preide v njeno mleko. Obstajajo pa izjeme – pri katerih je posebej zanimivo to, da so koristne za zdravje. Dokazano je, da kot aktivni presnovni produkti v materino mleko prehajajo nekatere učinkovine iz česna in kave, spremenijo pa tako vonj kot okus mleka. Na drugi strani učinkovine iz pravega čaja ali ribjega olja na materino mleko nimajo vpliva, vpliv čilija, ingverja in popra pa ni bil raziskan. »Lotili« so se ga na Tehniški Unverzi München (TUM) in prišli do zanimivih ugotovitev.

Piperin preide v materino mleko že po eni uri

Masna spektrometrija je pokazala, da piperin prešel v materino mleko že eno uro po zužitju jedi, začinjene s curryjem in poprom. V mleku je ostal več ur, koncentracije pa so bile od 14 do 57 mikrogramov na liter. To je približno 70 do 350 krat pod pragom zaznave okusa odrasle osebe, pojasnjuje profesorica Corinna Dawid iz Katedre za kemijo hrane in molekularno senzorično znanost na TUM. Dodaja, da je precej malo verjetno, da bi dojenčki zavestno zaznavali »pekoče« mleko. Je pa zelo verjetno, da redna, nizkopražna aktivacija receptorja TRPV1 prpomore k povečanju tolerance za podobne snovi kasneje v življenju. Povedano drugače: dojenčki, ki so izpostavljeni piperinu preko materinega mleka, bodo kot odrasli večji ljubitelji ostre, pekoče hrane.

Za razliko od spojin iz popra pa kurkumin (učinkovina v curryju) v materino mleko ni vstopil. »To nas je še posebej presenetilo, priznavajo avtorji. Piperin namreč bistveno poveča biološki razpoložljivost kurkumina.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj