V mleku doječih mater našli številne mikroorganizme

Materino mleko je najboljši način hranjenja otroka, saj vsebuje optimalno kombinacijo hranil. Zadnje ugotovitve pa kažejo, da vpliva tudi na njegovo črevesje.

Mikrobi iz materinega mleka naselijo črevesje otroka, kar je ključno za razvoj imunskega sistema.

Materino mleko je živo, pravijo znanstveniki v najnovejši študiji, v kateri so preučevali mikrobe, ki živijo v njem. Njihove ugotovitve o potrdile izsledke prejšnjih raziskav, ki so dokazale prisotnost bakterij v mleku doječih mater. Zdaj so potrdili tudi prisotnost gliv. Čeprav se obojih drži slab sloves, saj povzročajo bolezni in okužbe, v tem primeru ni tako.

Glive v materinem mleku gradijo imunski sistem otroka.

Raziskovalci so analizirali mleko doječih žensk in Španije, Finske, Kitajske in Južne Afrike ter pri vseh ugotovili prisotnost kvasovk in drugih gliv. Izsledke so na začetku letošnjega marca objavili v strokovni reviji Journal of Applied and Environmental Microbiology.

Materini mikrobi naselijo otrokovo črevo

»V mleku zdravih doječih mater smo odkrili tako kvaskovke kot druge glive, kar potrjuje domnevo, da je materino mleko pomemben vir mikroorganizmov za otroka,« je povedala dr. Maria Carmen Collado iz Inštutita za agrokemijo in prehransko tehnologijo v španski Valencii. »Glive smo našli v mleku žensk iz različnih kontinentov, kar dokazuje, da pojav ni vezan na določeno okolje ali stil življenja. Ugotovitve kažejo, da otrok z materinim mlekom dobi mikroorganizme, ki potem naselijo njegovo črevo. Pestrost črevesne mikrobiote je izjemno pomembna za pravilni razvoj imunskega sistema.«

Najpogostejši glivi v materinem mleku sta malassezia in davidiella.

Tudi vrsti sistotrema in penicillium so našli pri ženskah v vseh regijah. So se pa vzorci med seboj precej razlikovali. Zaznavne ravni DNK gliv je imelo več kot 70 odstotkov vzorcev mleka pri ženskah in Španije in Južne Afrike. Pri Finkah je ta delež znašal 35 odstotkov, pri Kitajkah pa 45 odstotkov.

»Na vrste kvasovk in gliv, ki živijo v materinem mleku, pomembno vplivajo okoljski dejavniki, zlasti geografska lokacija. Izolacija ustreznih sevov mikroorganizmov iz materinega mleka bi potencialno lahko prinesla številne koristi za zdravje ljudi,« je še pojasnila Maria Carmen Collado. Poudarila je, da se nekatere kvasovke, najpogosteje Saccharomyces boulardii, v praksi že uporabljajo za krepitev zdravja pri dojenčkih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj