Biti na voljo za pomoč drugim zmanjša kronično vnetje

Znano je, da je pri številnih boleznih podpora domačih in prijateljev pomemben dejavnik uspešnejšega zdravljenja. Kaj pa obratna povezava - ko nekdo ni prejemnik, pač pa tisti, ki daje?

Pozitivni odnosi so povezani z manjšim vnetjem samo za tiste, ki verjamejo, da lahko v odnosih nudijo večjo podporo. Foto: Bigstock

Kaže, da velja enako: nudenje socialne podpore družini, prijateljem, sodelavcem… izboljša zdravje. To so dokazali raziskovalci Univerze Ohio, ki so se odločili preveriti, kako pomembno podporo zdravju predstavlja »biti opora« drugim. Ugotovili so, da so socialni odnosi povezani z manjšim kroničnim vnetjem le pri ljudeh, ki so rekli, so na voljo za podporo drugim. Z drugimi besedami: to, da imate prijatelje, na katere se lahko naslonite, bo vašemu zdravju pomagalo manj, kot če ste vi tisti, ki nudi oporo in pomoč.

Manj stresa, manj kroničnega vnetja

“Pozitivni odnosi so povezani z manjšim vnetjem samo za tiste, ki verjamejo, da lahko v odnosih nudijo večjo podporo,” je dejal Tao Jiang, glavni avtor študije, ki je bila konec novembra letos objavljena v strokovni reviji Brain, Behavior and Immunity. Navedeno je še posebej pomembno za ženske. »Naši rezultati kažejo, da “zdravilna moč” pozitivnih odnosov izvira iz dejstva, da je podpora vzajemna. Verjetno to, da ko ljudje verjamejo, da lahko nudijo podporo drugim, to izrazito zmanjša stres – kar posledično zmanjša vnetje,” pravijo avtorji.

V študijo so zajeli podatke za 1054 udeležencev ameriške nacionalne raziskave National Survey of Midlife Development. Vsi so bili zdravi odrasli, stari med 34 in 84 let. Udeleženci so izpolnili vprašalnik, ki je meril njihovo “socialno integracijo”. Vprašali so jih (med drugim) tudi, ali so poročeni oziroma živijo s partnerjem, kako pogosto kontaktirajo  družino in prijatelje, ali so tudi sicer aktivni v družbenem življenj ter koliko verjamejo, da se lahko drugi zanesejo nanje, ko potrebujejo pomoč.

Interlevkin-6 in pripravjenost pomagati drugim

Približno dve leti pozneje so se udeleženci študije vrnili na preiskave krvi, ki so vključevale tudi test za interlevkin-6 (IL-6) – označevalec sistemskega vnetja v telesu. “Višje ravni interlevkina-6 so povezane s povečanim tveganjem za številne bolezni, vključno s srčno-žilnimi boleznimi in rakom. Zato se nam je zdelo pomembno, da ugotovimo, zakaj so prejšnje študije odkrile tako šibke dokaze za povezavo med podporo okolice (družine, prijateljev…) in manjšim vnetjem,” je pojasnil Jiang. Izkazalo se je, da je bila raven interlevkina-6 manjša pri tistih, ki so bolj pomagali drugim (družini, prijateljem…) Povezava je ostala statistično pomembna tudi po upoštevanju drugih dejavnikov, ki vplivajo na vnetje – od starosti, dohodka in izobrazbe do življenjskega stila, diagnosticiranih bolezni ter jemanja zdravil.

Povezava posebej izrazita pri ženskah

Povezava med nudenjem podpore bližnjim in zdravjem je bila še posebej izrazita pri ženskah. To nakazuje, da so družbeni odnosi zanje pogosto pomembnejši kot za moške, izpostavljajo avtorji. Pomanjkljivost študije je bila majhno število vključenih oseb, poleg tega pa so v njej preučevali tisto, kar so ljudje rekli, da so pripravljeni storiti, in ne njihovih dejanj. Kljub temu daje “podrobnejše razumevanje povezave med zdravjem in odnosi in poudarja pomen vključitve koncepta podpore v prihodnje raziskave na tem področju,” so prepričani avtorji.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj