Država slepim zaplenila 10 ha veliko posestvo kljub vpisu v ZK

Ob prihajajočem mednarodnem dnevu bele palice (15.oktober) slepi in slabovidni opozarjajo na številne ovire, s katerimi se srečujejo v vsakdanjem življenju. Sodoben svet je v 90 odstotkih okolucentrističen, kar za slepe in slabovidne predstavlja veliko oviro.

Tomo Zupan je čudovito posestvo na Okroglem pri Naklem z oporoko zapustil slepim in slabovidnim. Foto: TD Naklo

Okolje, aparati, kulturne, športne in druge dobrine ter ostale vsakdanje storitve, razen redkih izjem, niso prilagojene za uporabo s strani slepih in slabovidnih. Premostitev razkoraka med obstoječimi prilagoditvami v okolju in dejanskimi potrebami je velik zalogaj, opozarjajo v poslanici, ki so jo pripravili ob letošnjem mednarodnem dnevu bele palice.

Javno so spregovorili tudi o tem, kako jim je država zaplenila veliko posestvo, kljub temu, da so bili v zemljiški knjigi vpisani kot lastniki.

Slepi in slabovidni so pred več kot 80 leti dobili v dar 10 hektarjev veliko posestvo na Okroglem pri Naklem. Upravljali so ga od leta 1938, od leta 2008 dalje so bili v zemljiški knjigi vpisani kot njegovi lastniki. Zdaj jim ga je država preprosto odvzela in lastništvo prepisala na Sklad kmetijskih zemljišč.

»Vodstvo Sklada in državno odvetništvo je v celoti opravilo umazani posel odvzema zemljišč, čeprav so imeli na razpolago inštitut mediacije, kakor tudi ustrezne pravne podlage, v okviru katerih bi bilo zagotovo mogoče doseči rešitev za nastalo situacijo v smislu vračila zemljišč v korist slepih in slabovidnih,« pojasnjujejo na Zvezi društev slepih in slabovidnih Slovenije. »Slovenski slepi in slabovidni invalidi bomo v tej zadevi vztrajali do konca in dokazovali resnico ter poslednjo voljo Toma Zupana, da se posestvo nameni za slepe in slabovidne. V svoji oporoki je namreč izrecno zapisal, da ne dovoli razprodaje in druge rabe.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj