Zadnje ugotovitve kažejo, da okvara rumene pege napreduje počasneje pri tistih, ki v telo vnašajo več kalcija.
Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za zdravje v Bethesdi, Maryland, so analizirali ugotovitve AREDS študij v obdobju od 1992 do 2001, v katerih je sodelovalo več kot 4700 bolnikov z različnimi stopnjami starostne degeneracije makule. Želeli so potrditi ali ovreči hipotezo, da uživanje prehranskih dopolnil s kalcijem zaradi osteoporoze ali drugih vzrokov poveča tveganje za okvaro rumeno pege.
Izkazalo se je, da dodatni vnos kalcija celo zmanjša napredovanje starostne degeneracije makule. Znanstveniki so v poročilu posebej izpostavili, da virov, s katerimi vplivamo na raven kalcija v telesu, niso preučevali. Najbolj dolgoročno učinkovito in celostno raven kalcija v telesu dvignemo s prehrano. Živila, ki dokazano ohranjajo dober vid in varujejo oči, so: agrumi (limone, pomaranče, limete…), korenček in korenčkov sok, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, peteršilj, mastne ribe.
Najpomembnejša mikrohranila za oči:
Mikrohranilo | Vir | Pomen za oči |
Vitamin C | Agrumi, paprika, šipek, peteršilj | Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Vitamin E | Rastlinska olja, olja žitnih kalčkov, žitni kalčki | Pred razkrajanjem varuje očesne maščobne kisl |
Karotenoidi | Paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza, korenje | Varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Vitamin A | Ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki, rumena (korenčkov sok) in zelena zelenjava | Varuje pred prostimi radikali in Izboljšuje vid v mraku |
Vitamin B2 | Kvas, mleko, sir, žitna zrna, jajca | Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom |
Folna kislina | Zelena listnata solata, pšenični kalčki, goveja jetra | Razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres |
Bioflavonoidi | Sadje, zelenjava |
Varujejo
pred prostimi radikali Širijo kapilare |
Cink | Ribe, školjke, raki, meso, mlečni izdelki, polnovredna žita | Sestavina antioksidantnih encimov |
Selen | Meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreški, jastog |
Sestavina
antioksidantnih encimov Spodbuja razstrupljanje v očeh |
Cistein | Ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje | Varuje pred prostimi radikali |
Taurin | Alge, gobe |
Obnavlja
poškodovane celice Varuje pred prostimi radikali |
Omega 3 | Tune, skuše, losos |
Izboljšuje
vid v mraku Izboljšuje ostrino vida |