Degeneracijo makule je moč upočasniti in celo preprečiti

Okvara rumene pege (strokovno starostna degeneracija makule) zelo okvari centralni vid, prizadene pa predvsem starejše od 50 let. Je neozdravljiva in z leti napreduje. Vzroke, zakaj pri nekaterih poteka hitro, pri drugih pa zelo počasi, so preučevale številne študije. Izkazalo se je, da pomembno vlogo igra raven nekaterih vitaminov in mineralov v telesu.

Izkazalo se je, da dodatni vnos kalcija celo zmanjša napredovanje starostne degeneracije makule. Foto: Bigstock

Zadnje ugotovitve kažejo, da okvara rumene pege napreduje počasneje pri tistih, ki v telo vnašajo več kalcija.

Strokovnjaki Nacionalnega inštituta za zdravje v Bethesdi, Maryland, so analizirali ugotovitve AREDS študij v obdobju od 1992 do 2001, v katerih je sodelovalo več kot 4700 bolnikov z različnimi stopnjami starostne degeneracije makule. Želeli so potrditi ali ovreči hipotezo, da uživanje prehranskih dopolnil s kalcijem zaradi osteoporoze ali drugih vzrokov poveča tveganje za okvaro rumeno pege.

Izkazalo se je, da dodatni vnos kalcija celo zmanjša napredovanje starostne degeneracije makule. Znanstveniki so v poročilu posebej izpostavili, da virov, s katerimi vplivamo na raven kalcija v telesu, niso preučevali. Najbolj dolgoročno učinkovito in celostno raven kalcija v telesu dvignemo s prehrano. Živila, ki dokazano ohranjajo dober vid in varujejo oči, so: agrumi (limone, pomaranče, limete…), korenček in korenčkov sok, paprika, bezeg, borovnice, črno grozdje, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, peteršilj, mastne ribe.

Najpomembnejša mikrohranila za oči:

Mikrohranilo Vir Pomen za oči
Vitamin C Agrumi, paprika, šipek, peteršilj Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin E Rastlinska olja, olja žitnih kalčkov, žitni kalčki Pred razkrajanjem varuje očesne maščobne kisl
Karotenoidi Paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza, korenje Varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Vitamin A Ribje olje, jetra, rumenjak, mleko in mlečni izdelki, rumena (korenčkov sok) in zelena zelenjava Varuje pred prostimi radikali in Izboljšuje vid v mraku
Vitamin B2 Kvas, mleko, sir, žitna zrna, jajca Varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom
Folna kislina Zelena listnata solata, pšenični kalčki, goveja jetra Razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres
Bioflavonoidi Sadje, zelenjava Varujejo pred prostimi radikali
Širijo kapilare
Cink Ribe, školjke, raki, meso, mlečni izdelki, polnovredna žita Sestavina antioksidantnih encimov
Selen Meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreški, jastog Sestavina antioksidantnih encimov
Spodbuja razstrupljanje v očeh
Cistein Ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje Varuje pred prostimi radikali
Taurin Alge, gobe Obnavlja poškodovane celice
Varuje pred prostimi radikali
Omega 3 Tune, skuše, losos Izboljšuje vid v mraku
Izboljšuje ostrino vida

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj