Mladi invalidi spoznali pozitivne učinke športa

Na Parafestu »Postani športnik«, ki tretjič poteka pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije – Slovenskega paraolimpijskega komiteja (Zveza ŠIS - SPK), Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta RS Soča (URI Soča) ter Lidla Slovenija, so uspešni slovenski parašportniki mladim invalidom predstavili priljubljene parašporte.

Prikaz paraatletike na parafestu
Mladi obiskovalci in tudi strokovni delavci so lahko spoznali in se preizkusili v namiznem tenisu, bocci, paraatletiki in parakolesarstvu. Foto: MP Produkcija

Namen dogodka je med mladimi invalidi vzbuditi željo po gibanju in ukvarjanju s športom, kar je tudi osrednji cilj programa Postani športnik. Mladi obiskovalci in tudi strokovni delavci so lahko spoznali in se preizkusili v namiznem tenisu, bocci, paraatletiki in parakolesarstvu.

Park otroškega oddelka rehabilitacijskega centra URI Soča je tudi letos postal prizorišče Parafesta »Postani športnik«, dogodka, na katerem so lahko otroci in mladostniki, ki so na rehabilitaciji na URI Soča in ostali obiskovalci spoznali parašporte ter se navdušili nad gibanjem in ukvarjanjem s športom. Ravno slednje je tudi cilj organizatorjev, saj šport mladim invalidom zvišuje kakovost življenja na več ravneh – ne pomaga jim le pri rehabilitaciji in boljši telesni pripravljenosti, pač pa jim bistveno pomaga pri vključevanju v družbo in veča njihovo samozavest.

Predstavitev in preizkus različnih parašportov je prvi korak pri spodbudi invalidov h gibanju

Da invalidi sploh lahko vzgojijo ljubezen do gibanja, morajo najprej ugotoviti, kateri športi so jim na voljo in kateri jim ustrezajo. Za to so danes poskrbeli uspešni slovenski parašportniki, med njimi parakolesar Anej Doplihar, namiznotenisač Luka Trtnik in drugi, ki so obiskovalcem predstavili namizni tenis, bocco, paraatletiko in parakolesarstvo ter jih spodbudili, da so vsakega izmed njih tudi preizkusili.

Namizni tenis z luko trtnikom in trenerjem
Da invalidi sploh lahko vzgojijo ljubezen do gibanja, morajo najprej ugotoviti, kateri športi so jim na voljo in kateri jim ustrezajo. Foto: MP Produkcija

Športna dejavnost in spodbujanje k športnemu udejstvovanju sta redni aktivnosti na URI Soča

V URI Soča je šport pomemben del rehabilitacijskega procesa, saj posameznikom pomaga k hitrejši povrnitvi v aktivno življenje. Zato je tudi potem, ko pacienti zapustijo inštitut in se vračajo v vsakodnevno življenje, priporočljivo, da ostanejo športno aktivni. »Poslanstvo URI Soča je opolnomočiti paciente, jim pomagati, da si povrnejo samostojnost in se ponovno aktivno vključijo v družbo. Pomemben sestavni del rehabilitacijskega procesa pa je tudi šport. Z njegovo pomočjo odkrivamo svoje prednosti, premagujemo ovire in na novo določamo svoje meje. Ustvarja bolj vključujočo družbo, v kateri lahko uspeva vsakdo, ne glede na svoje sposobnosti,« je povedal direktor URI Soča dr. Zvone Čadež.