Gibanje nas p(o)zdravi

Ljudje bi ob vzdržljivosti morali v prvi vrsti poskrbeti za ohranjanje mišične mase in bi ob hoji morali vsak dan vsaj pol ure posvetiti tudi krepilnim vajam za vse velike mišične skupine ter vajam za ravnotežje, na koncu pa vse skleniti še z razteznimi vajami.

S predpisovanjem telesne vadbe lahko preprečili 80 % nenalezljivih bolezni, Ministrstvo za zdravje pa strašansko zavira klasifikacijo poklica kineziologa kot zdravstvenega delavca. Foto: Bigstock

O nadvse pomembni vlogi gibanja in telesne vadbe je na oktobrskem dogodku Društva za srce razložil izr. prof. dr. Gregor Starc, prof. šp. vzg., s Fakultete za šport.

Poudaril je, da naj bi bilo po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji kar okoli 80 % moških in okoli 70 % žensk dovolj telesno dejavnih. Žal pa je merilo, kaj je dovolj, zelo nizko, saj naj bi zadoščalo že 30 minut nekoliko hitrejše hoje dnevno.

Glede na to, da dnevno presedimo okoli 12 ur, je zelo optimistično pričakovati, da bo polurni sprehod popravil, kar smo med sedenjem slabega storili telesu.

Če lahko tečeš, teci

Za zdravega odraslega človeka in starostnika bi moralo veljati tudi reklo, da če lahko tečeš, teci. Ob tem uradne podatke Svetovne zdravstvene organizacije negira še dejstvo, da so ženske v Sloveniji manj ogrožene z vidika nenalezljivih bolezni in da živijo dlje, ker so v resnici bolj telesno dejavne od moških.

Zelo veliko moških namreč po 50. letu starosti začne čakati na upokojitev in prenehajo zdravo živeti. Nekateri si v zadnjem obupu ohranjanja mladosti kupijo težek motor, le redki pa začnejo intenzivneje delati na svojem telesu in zdravju. Tipični odrasel moški v Sloveniji je, kar se tiče redne telesne dejavnosti, neodgovoren in nemaren, je prepričan prof. Gregor Starc.

Ponekod vadba na recept

Žal pa tudi znotraj zdravstvenega sistema še ni ustrezno razvitih podpornih sistemov zdravja, torej preventive. Vadbe na recept v Sloveniji ne predpisujemo, ljudje pa jo lahko dobijo le v tistih zdravstvenih domovih, v katerih v Centrih za krepitev zdravja pri obravnavi družin v timu delajo zdravnik, kineziolog, ki je strokovnjak za telesno vadbo, medicinska sestra, dietetik in psiholog.

Za zdravega odraslega človeka in starostnika bi moralo veljati tudi reklo, da če lahko tečeš, teci.

Takšni zdravstveni timi so izjemno učinkoviti, žal pa Ministrstvo za zdravje strašansko zavira klasifikacijo poklica kineziologa kot zdravstvenega delavca, zato vsem tem zdravstvenim domovom grozi, da v naslednjem letu ostanejo brez kineziologov, in bodo na istem kot prej.

Fakulteti za šport so zato začeli razvijati sistem SLOfit za vseživljenjsko spremljanje gibalne učinkovitosti, ki bo tudi odraslim in starostnikom omogočil, da bodo vsako leto preverili, kaj se dogaja z njihovo gibalno učinkovitostjo. Obiščite spletno stran: http://www.slofit.org/

Preprečili bi 80 odstotkov nenalezljivih bolezni

Glede na to, da bi s predpisovanjem telesne vadbe lahko preprečili 80 % nenalezljivih bolezni, bi seveda precej zmanjšali obiske zdravnikov in porabo zdravil, zmanjšali pa bi se tudi celotni stroški zdravljenja.

Žal na drugi strani pozabljajo, da bi tako razbremenili tudi zdravnike, ki so kronično preobremenjeni z zdravljenjem, in bi se lahko začeli ukvarjati s preventivo, zmanjšali izdatke zdravstvene zavarovalnice, kar je najpomembneje, pa je to, da bi na ta način povečali zdravje in zadovoljstvo državljanov ter njihovo delovno učinkovitost. Precej pa lahko ljudje zase naredimo sami, a je dobro, da se začnemo zavedati svojega stanja.

Na Fakulteti za šport razvijajo SLOfit sistem

Na Fakulteti za šport smo zato začeli razvijati tudi sistem SLOfit za vseživljenjsko spremljanje gibalne učinkovitosti, ki bo tudi odraslim in starostnikom omogočil, da bodo vsako leto preverili, kaj se dogaja z njihovo gibalno učinkovitostjo. Če nam uspeva pri otrocih, nam lahko tudi pri odraslih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj