Rak jajčnikov z najmanjšo stopnjo preživetja

Združenje Europa Donna Slovenija ob 8. maju, svetovnem dnevu raka jajčnikov opozarja na pomen zgodnjega odkrivanja in učinkovitega zdravljenja raka jajčnikov.

Okvara gena BRCA1 in BRCA2, ki se prenaša z dedovanjem, lahko povzroči, da za rakom dojk in rakom jajčnikov zboli več družinskih članov. Foto: Bigstock

Rak jajčnikov ima najnižjo stopnjo preživetja od vseh ginekoloških rakavih obolenj, njegovi simptomi so na začetku neznačilni in težje prepoznavni, učinkovitega presejanja ni in je pogosto diagnosticiran šele v napredovalem stadiju. Zato je pomembno, da ženske skrbijo za svoje zdravje, se redno udeležujejo ginekoloških pregledov ter so pozorne na spremembe in morebitne znake rakavih bolezni. Okvara gena BRCA1 in BRCA2, ki se prenaša z dedovanjem, lahko povzroči, da za rakom dojk in rakom jajčnikov zboli več družinskih članov.

V združenju Europa Donna Slovenija so pripravili serijo pogovorov s strokovnjaki, ki so dostopni na Youtube kanalu Združenja Europa Donna Slovenija. Specialist ginekologije asist. dr. Sebastjan Merlo z Onkološkega inštituta Ljubljana je spregovoril o dejavnikih tveganja in znakih, na katere morajo biti ženske pozorne. Onkolog internist doc. dr. Erik Škof z Onkološkega inštituta Ljubljana je predstavil diagnostiko in zdravljenje raka jajčnikov ter opisal kako sledijo bolnicam po končanem zdravljenju. Specialistka klinične genetike in javnega zdravja doc. dr. Mateja Krajc z Onkološkega inštituta Ljubljana je razložila kateri geni so povezani z višjo ogroženostjo za pojav raka jajčnikov in predstavila pomen genetskega testiranja pri ženskah z dedno ogroženostjo za nastanek raka jajčnikov. Izr. prof. dr. Vedran Hadžić s Fakultete za šport je pojasnil, kako gibanje vpliva na kakovost življenja po diagnozi in kakšno telesno dejavnost priporoča ženskam po zdravljenju raka. Vodja sekcije za bolnice z raki rodil Anita Štricelj pa je povedala, kje lahko ženske, ki se soočajo z diagnozo, zdravljenjem raka jajčnikov poiščejo pomoč in kakšne aktivnosti so jim na voljo v Združenju Europa Donna Slovenija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj