Premalo vitamina D vodi v hujši potek covid-19

Potem, ko so dokazali pomen pomanjkanja vitamina D in težjim potekom covid-19 pri starostnikih, se je to potrdilo tudi pri zdravstvenem osebju.

Zdravstveno osebje, ki mu je primanjkovalo vitamina D, pogosteje razvilo resnejše simptome covid-19: bolečine v mišicah in kosteh, vročino… Foto: Bigstock

Dlje, kot koronavirus SARS-CoV-2 in njegovi sevi krožijo med ljudmi, bolj očitno postaja, kako pomemben pri covid-19 je vnos hranil. Zdrav način življenja in optimalna preskrbljenost z mikrohranili postajata pomembna elementa, ki določata poteka covid-19. Torej ali bo potekala z malo ali nič bolezenskimi znaki ali pa bo stanje tako hudo, da bo potrebno intenzivno zdravljenje.

Covid-19, debelost in mikrohranila

Nove študije kažejo, da je poleg starosti s pridruženimi boleznimi in debelosti največji dejavnik tveganja za hujši potek pomanjkanje nekaterih hranil. Dokazana je povezava med covid-19 in vitaminoma D in C ter selenom in cinkom. Nova britanska študija, ki so jo izvedli med zdravstvenim osebjem, je to potrdila. Raziskovalci Univerze Birmingham so ugotovili, da imajo zdravstveni delavci,ki so razvili simptome covid-19, večjo verjetnost pomanjkanja vitamina D.

Analizirali so vzorce krvi 392 zdravstvenih delavcev, ki so jih zaposlili maja 2020 – ob koncu prvega vala covid-19. Šlo je za razširitev študije, v kateri so preučevali modele za vzpostavitev rekonvalescentne imunosti pri osebju v univerzitetnih bolnišnicah Birmingham NHS Foundation Trust. Vzorci krvi so bili najprej testirani na prisotnost protiteles proti SARS-Cov-2 z uporabo edinstvenega internega testa, ki ga je razvila Univerzitetna klinična imunološka služba v sodelovanju z The Binding Site. Potem so opravili še testiranje za določitev koncentracije vitamina D.

In kaj so pokazali rezultati?

Od 392 zdravstvenih delavcev jih je več kot polovica (55 odstotkov) imela protitelesa proti SARS-Cov-2, kar dokazuje, da so bili okuženi z virusom. Skupaj 61 (15,6 odstotkov) je primanjkovalo vitamina D. Raven vitamina D je bila nižja pri mlajših, moških in tistih s prekomerno telesno težo. Rezultati so tudi pokazali, da je zdravstveno osebje, ki mu je primanjkovalo vitamina D, pogosteje razvilo resnejše simptome covid-19: bolečine v mišicah in kosteh, vročino… V kohorti kot celoti se je povečala serokonverzija (ali razvoj zaznavnih beljakovin proti SARS-Cov-2) pri osebah s pomanjkanjem vitamina D (72 odstotkov) v primerjavi s tistim brez pomanjkanja (51 odstotkov), kar potrjuje povečano dovzetnost za virus, ki povzroča covid-19.

Način za preventivo in ublažitev poteka bolezni

Profesor David Thickett (Univerza Birmingham), ki je vodil raziskavo, pojasnjuje: “Dokazali smo, da obstaja večje tveganje za težje simptome covid-19 pri tistih zdravstvenih delavcih, ki jim primanjkuje vitamina D. Naše ugotovitve potrjujejo dokaze študij po svetu, ki potrjujejo, da posameznikom s hudim potekom covid-19 zelo primanjkuje vitamina D. Dodajanje vitamina D pri tistih s pomanjkanjem je način tako za preventivo kot za potencialno ublažitev poteka bolezni.”

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj