So elite oktobra lani vedele, da bo koronavirus izbruhnil?

V javnost je prišla informacija, da so v ZDA izvedli vajo, kako bi se zdravstvene oblasti in industrija odzvali na pandemijo novega respiratornega virusa tri mesece prej, preden so iz Kitajske prišle prve informacije o izbruhu novega koronavirusa NCov-2019.

Po scenariju, ki so si ga za računalniški simulacijo zamislili v ZDA, naj bi se izbruh koronavirusa začel v Braziliji. Foto: Bigstock

Medtem, ko se koronavirus širi in zahteva nove smrtne žrtve, so se britanski novinarji dokopali do informacij o nenavadni epidemiološki konferenci, ki so jo oktobra lani organizirali v ZDA.

Na njej so s pomočjo računalniške simulacije hipotetično testirali, kako bi potekala huda pandemija korona virusa in kako bi se svetovne vlade in industrija nanjo odzvale. Izrecno so zagotovili, da konferenca ni bila mišljena kot napoved dejanskih dogodkov in da simulacija ni vključevala virusa NCov-2019 – torej tega, ki se zdaj kljub strogim ukrepom še naprej širi.

Računalniško simulirali pandemijo koronavirusa 3 mesece pred izbruhom

Znanstveniki prestižnega Johns Hopkins Center for Health Security (ZDA) so oktobra lani v okviru svojih raziskav pripravili računalniško simulacijo pandemije koronavirusa. Njen namen je bil izpostaviti svetovni odziv in usposobljenost inštitucij za ustrezno ukrepanje. Zelo pomemben del simulacije je bil tudi pregled ekonomskih učinkov, ki bi jih imela bolezen, ki bi sočasno zajela ves svet.

Pri projektu sodelovala elita

Johns Hopkins Center in oba njegova partnerja pri projektu – Svetovni gospodarski forum ter Fundacija Bill-a in Melinde Gates so sicer izrecno potrdili, da fiktivni virus, ki so ga uporabili, ni bil podoben virusu nCoV-2019.

Dr. Eric Toner: Dejanski izbruh me ni presenetil

Prof. dr. Eric Toner, eden od vodilnih raziskovalcev v centru Johns Hopkins, je izjavil, da ni ni bil niti najmanj presenečen, ko so decembra lani iz Wuhana prišle novice o izbruhu koronavirusa. “Že dolgo časa sem prepričan, da je najverjetnejši virus, ki bi lahko povzročil novo pandemijo, koronavirus,” je povedal za Business Insider.

Hitro širjenje, manjša smrtnost kot pri SARS-u

Z virusom nCoV-2019 je sicer še vedno povezanih precej neznank, pravi Toner. »Predvsem še vedno ni jasno, kako nalezljiv je. Vemo, da se prenaša iz človeka na človeka, vendar ne vemo, v kakšnem obsegu. Informacije, s katerimi trenutno razpolagamo, tudi kažejo, da je smrtnost bistveno nižja kot pri SARS-u (ko je umrl vsak deseti okuženi). Kar je pomirjujoče. Po drugi strani pa je morda bolj prenosljiv kot SARS, vsaj v zelo na gosto poseljenih območjih.«

Simulacija: Ne na Kitajskem, začne se v Braziliji

Tonner in ekipa so si zamislili izmišljeni koronavirus CAPS, ki naj bi se razvil v brazilskih prašičjih farmah in preskočil na ljudi. Njegov pohod naj bi se začel v Braziliji, ko naj bi za gripi podobnimi znaki in netipično pljučnico zboleli na podeželju, predvsem kmetje.

Virus v Tonerjevi simulaciji naj bi bil odporen na kakršnokoli cepivo in/ali zdravilo. Bolezen bi se iz brazilskega podeželja najprej razširila v najbolj revne dele velikih mest, predvsem v Južni Ameriki. Letalski promet bi bil ustavljen, prihodki iz turizma bi se zmanjšali za polovico. Po šestih mesecih od izbruha bi virus zajel cel svet. Umrlo bi okrog 300 milijonov ljudi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj