Nanodelci spodbudijo celice, da “pojedo” žilne obloge

Nanotehnologija se v medicini vse bolj uveljavlja, eno od najbolj perspektivnih področij pa so stanja, povezana z ožiljem. Najnovejši dosežek na tem področju so nanodelci, ki celice spodbudijo, da dobesedno «pojedo« žilne obloge.

Ateroskleroza je najpogostejša srčno-žilna bolezen in tudi glavni vzrok smrti v razvitem svetu. Foto: Bigstock

Znanstvenikom Michigan State University, ki jih je vodil Bryan Smith, profesor biomedicinskega inženirstva, je uspel izjemni podvig. Razvili so nanodelce, ki uničujejo plake v arterijah, kar vodi v zmanjšanje in stabilizacijo žilnih oblog.

Odkritje bi lahko prineslo nov način zdravljenja ateroskleroze. Slednja je najpogostejša srčno-žilna bolezen in tudi glavni vzrok smrti v razvitem svetu, piše v poročilu, objavljenem v aktualni številki revije Nature Nanotechnology.

Nanodelci preidejo v makrofage in sprostijo zdravilo

Smithu in ekipi je uspelo na aterosklerotični plak »naseliti« nanodelce, ki imajo visoko selektivnost do določenih vrst imunskih celic – monocitov in makrofagov. Slednji jih spustijo vase. Ko so nanodelci enkrat znotraj makrofagov, sprostijo zdravilo, ki makrofage stimulira, da metabolirajo določene celične produkte. V bistvu gre za to, da odstranijo obolele in/ali mrtve vnetne celice v jedru plaka. Na ta način se velikost plaka zmanjša, slednji pa se tudi stabilizira. Zamašene arterije postanejo zopet prehodne.

Stranski učinki minimalni

Prihodnja klinična preizkušanja bodo potrdila, da uporaba nanodelcev zmanjša tveganje za večino srčnih napadov, je prepričan Smith. Izpostavlja, da je metoda povezana z minimalnimi stranskimi učinki.

Vplivanje na signalizacijo v makrofagih

Raziskave, ki jih izvajajo Smith in ekipa, se osredotočajo na prestrezanje signalizacije receptorjev v makrofagih in pošiljanje sporočila prek majhnih molekul z uporabo nano-imunoterapevtskih platform. V prejšnjih študijah jim je uspelo vplivati na signalizacijo receptorjev na površini celic, novi nanodelci pa delujejo znotrajcelično in so učinkoviti pri stimulaciji makrofagov.

Mnogo več kot zgolj nova metoda za aterosklerozo

»Ugotovili smo, da lahko makrofage stimuliramo, da selektivno pojedo mrtve in umirajoče vnetne celice. Slednje so predhodnice ateroskleroze, ki je najpogostejši vzrok za infarkt,« pravi Smith. Aplikativnost metode tudi daleč presega zgolj zdravljenje ateroskleroze, je prepričan.

Potencial nanodelcev v medicini izjemen

»Združili smo ključna spoznanja o aterosklerozi z naprednimi platformami za nanomateriale. Dokazali smo, da nanodelce lahko uporabimo pri selektivnem iskanju določenih celic in modeliranju njihovega komuniciranja z drugimi celicami,« pravi Smith. »To nam daje energijo za naprej. Eden od prvih izzivov, ki nas čaka, je vpeljava metod z nanomateriali v poskuse na živalskih modelih. In kasneje, če bo vse potekalo ok, klinične študije na ljudeh.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj