FDA odobrila remdesivir kot urgentno zdravilo pri covid-19

Ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je odobrila remdesivir kot urgentno zdravilo (torej za najbolj kritične bolnike) pri covid-19. Gre za odločitev, ki je sledila ugotovitvam kliničnih preizkušanj, ki so potrdila učinkovitost zdravila.

Na podlagi razpoložljivih dokazov je FDA odločila, da “je smiselno verjeti, da je remdesivir učinkovit pri zdravljenju covid-19. Potencialne koristi zdravila odtehtajo potencialna tveganja zdravljenja.” Foto: Bigstock

Ameriška Zvezna agencija za hrano in zdravila (FDA) je v petek izdala dovoljenje za nujno uporabo (tako imenovani EUA) za uporabo remdesivirja za zdravljenje odraslih in otrok s hudo obliko covid-19. Podlaga za odločitev so bili nedavni podatki iz vladne študije, ki so pokazali, da remdesivir skrajša čas okrevanja hospitaliziranih bolnikov z napredovalo obliko covid-19 za 31 odstotkov – iz petnajst dni na enajst.

Zdravilo odobreno za bolnike s hudimi simptomi

Generalni direktor Gileada Daniel O’Day je dejal, da “odločitev FDA odpira pot, da zagotovimo nujno uporabo remdesivirja še več bolnikom s hudimi simptomi covid-19.” Za bolnike s hudimi simptomi covid-19 so opredeljeni tisti, pri katerih je koncentracija kisika v krvi nizka. Zato potrebujejo kisikovo terapijo ali intenzivnejšo podporo dihanju, kot je mehansko predihavanje.

Bolniki okrevali bistveno prej

V začetku tega tedna so bili znani predhodni rezultati preskušanja ACTT faze III, ki ga je opravil ameriški Nacionalni inštitut za alergije in nalezljive bolezni. Pokazali so, da je bil pri bolnikih s covid-19, ki 10 dni prejemali remdesivir, čas okrevanja za štiri dni krajši kot pri bolnikih, ki so prejemali placebo (11 dni namesto 15 dni). Na podlagi razpoložljivih dokazov je FDA odločila, da “je smiselno verjeti, da je remdesivir učinkovit pri zdravljenju covid-19. Potencialne koristi zdravila – ker ni na razpolago drugih ustreznih, odobrenih ali razpoložljivih alternativnih načinov zdravljenja, odtehtajo potencialna tveganja zdravljenja.”

Podarili za 1,5 milijona odmerkov zdravila

Po besedah ​predstavnikov Gileada bo ameriška vlada usklajevala razdeljevanje remdesivirja bolnišnicam v mestih, ki jih je najbolj prizadela epidemije covid-19. “Bolnišnice z oddelki za intenzivno nego in druge bolnišnice, za katere vlada meni, da remdesivir najbolj potrebujejo, bodo imele prednost pri distribuciji,” pravijo v podjetju.

Podjetje Gilead je sicer ameriškim bolnišnicam podarilo za 1,5 milijonov dolarjev odmerkov zdravila. Generalni direktor Gileada Daniel O’Day pravi, da “podjetje sodeluje s partnerji po vsem svetu, da bi povečali ponudbo remdesivirja.” Napovedal je tudi cenovno in siceršnjo dostopnost zdravila za bolnike po vsem svetu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj