Zdravila – zame bo, zate ga ni…

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Oktobra je ZZZS  zaradi obupnega pomanjkanja denarja uvedel terapevtske skupine zdravil. A učinki ukrepa, ki naj bi prinesel milijone evrov  prihrankov in stisnil farmacevtska podjetja v kot, se, kot smo napovedali, kažejo drugje: zdravnike postavlja v dilemo pri izbiri zdravila, in jim odvzema dragocene minute za obravnavo bolnika, bolnikom pa nakopava stroške in opravke. 

Za kaj gre?

Srčno-žilne bolezni so najpogostejši vzrok smrti v EU. Vsako leto zaradi njih umre skoraj dva (2!) milijona ljudi, v Sloveniji 7500. Plastično ponazorjeno, skoraj vsako drugo smrt povzročijo bolezni srca in ožilja. Da številke niso še višje se lahko zahvalimo intervenciji pri akutnem koronarnem dogodku. Sicer bi bile bolezni srca in ožilja še vedno vzrok številka ena slovenskemu umiranju, opozarja dr. Mateja Bulc in zaskrbljeno doda, da se bo zaradi vse bolj nezdravega življenjskega sloga trenutno še ugoden trend, v naslednjih desetih letih obrnil.

Podatki so neizprosni, kažejo na veliko razširjenost dejavnikov tveganja za kronične bolezni in veliko ogroženost za srčno-žilne bolezni pri slovenski odrasli populaciji. Kako ne bi bili, ko pa je skoraj polovica vseh Slovencev telesno nedejavnih, dobra petina jih kadi, pretežkih je tričetrt populacije (73,5%), od tega tretjina debelih s ITM nad 30!

Posledica stanja so tudi katastrofalni podatki glede maščob v krvi pri Slovencih – kar pri dveh tretjinah so le te zvišane. Od tega bi pri 70 odstotkih teh bi lahko učinkovito pomagala že sama sprememba življenjskega sloga, pri tretjini pa je potrebno zdravljenje. 

In kako je poskrbljeno za bolnike z dislipidemijami pri nas? Ne dobro, prej slabše, kot bi moralo biti.

Ob osnovni skupini zdravil, statinih, nekateri za ureditev stanja potrebujejo tudi dodatno zdravilo. Brez njega so, navkljub zdravemu načinu življenja in rednem jemanju zdravil prvega reda, obsojeni na življenje z zvišanimi maščobami v krvi. Ki seveda ne bolijo, in dolgo ne prinašajo težav. Ko pa pridejo, so hude, vse prevečkrat življenje ogrožujoče. Po infarktu nisi nikoli več isti, povedo preživeli, življenje začneš bolj ceniti in se zavedati pomena dobre obravnave bolezni.

Zataknilo se je ob predpisovanju zdravila, ki je po svojem delovanju specifično, in edino primerno za nekatere skupine bolnikov. Da so ezetimibu in s tem bolnikom, ki bi ga morali prejemati, pa ga –  zdaj se je to že pokazalo – v večini primerov ne, naredili veliko škodo, je prepričan tudi predsednik Združenja kardiologov Slovenije prof.dr. Zlatko Fras.

Dokončno je neizpodbitno potrjeno, da dodatno zniževanje LDL  zniža število koronarnih dogodkov . Najnovejši rezultati med stroko nestrpno pričakovanih izsledkov raziskave IMPROVE – IT, so potrdili še zadnjo dilemo, zaradi katere je ZZZS uvedel stroge omejitve za predpisovanje zdravila.

Na osnovi novih podatkov specialisti kardiologije in vaskularne medicine, endokrinologije, nefrologije, diabetologije in družinske medicine pripravljajo strokovno mnenje, s katerim želijo vzpodbuditi ZZZS k odgovornemu ravnanju – znova omogočiti zdravilo vsem tistim, ki ga potrebujejo.

Za v razmislek vsem, ki redno plačujemo obe zdravstveni zavarovanji: kaj za to dobimo?

Koliko je torej zavarovalnica pripravljena plačati za zdravilo zame, če sem jemala tistega, za katerega je po trenutno veljavnih predpisih treba doplačati največ? Borih 1,48 evra za mesečno terapijo. Odločitev, glede ostalega dela zneska, ki je večji od celotnega mesečnega vplačila za dodatno zavarovanje, pa ostane na vas.Dodatno pojasnilo ZZZS z dne 12. februarja 2019

»Zdravila – zame bo, zate ga ni…«

Prispevek z zgornjim naslovom govori o zdravilu ezetimib, ki se uporablja za zniževanje holesterola v krvi, a praviloma v kombinaciji s statini, kadar se z njimi ne doseže ciljnih vrednosti. Gre za zdravilo, ki potencira delovanje statinov. Študije kažejo, da je njegova korist minimalna. Ezetimib je že od uvedbe terapevtske skupine zdravil za zniževanje holesterola 2014 problematičen, ker oba proizvajalca nista želela znižati cene na raven najvišje priznane vrednosti v terapevtski skupini zdravil. V letu 2018 pa se je našel proizvajalec, ki je kombinacijo rosuvastatin/ezetimib (rosuvastatin je najmočnejši statin za zniževanje holesterola) spustil na raven najvišje priznane vrednosti, zato zanjo ni doplačila.

Bolniki torej sedaj imajo možnost dobiti ezetimib brez doplačila v omenjeni kombinaciji, kar je smiselno. O tem smo obvestili tudi zdravnike preko novice v Centralni bazi zdravil na naslovu ww.cbz.si (obvestilo z dne 9. 10. 2018 – takrat je bilo še minimalno doplačilo, sedaj ga ni več).

Če bolnik ne prenaša statina, pa lahko zdravnik dopiše “ne zamenjuj” in doplačila za ezetimib ni.

Damjan Kos, sektor za informiranje in odnose z javnostmi  ZZZS


 

Foto: Profimedia

Foto (portret): Diana Anđelić 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj