Preverite kakovost probiotičnih izdelkov

0
1985

Avtor: Iva Jeknić

Probiotiki so posebni živi mikroorganizmi, ki v pravi količini poskrbijo za uravnoteženo floro v prebavnem sistemu, medtem ko so prebiotiki snovi, ki pospešujejo rast, razmnoževanje in aktivnost probiotikov v naših prebavilih.

Tako probiotiki kot prebiotiki vzdržujejo uravnoteženo črevesno mikrobioto in s tem ohranjajo prebavni trakt v optimalnem stanju. Če se ravnovesje poruši zaradi okužbe, vnetja, terapije z zdravili ali stresa, pomagajo tudi pri hitrejši ponovni vzpostavitvi normalnega stanja. Zelo so koristni za našo prebavo, so del zdrave prehrane in pozitivno vplivajo na naše zdravje. Zdrava prehrana in zdrave bakterije tako ustvarijo idealno okolje brez škodljivih organizmov. Da ne bi posegali po probiotikih kar počez, pa je potrebno vedeti, kateri probiotiki imajo za sabo kakovostne klinične raziskave, ki potrjujejo njihovo učinkovitost. Tako meni tudi predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo, hepatologijo in nutricistiko na Pediatrični kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Rok Orel, dr. med., ki opozarja, da o njihovi utemeljeni učinkovitosti lahko govorimo le na tistih področjih, kjer je ta dokazana z vrsto kvalitetnih kliničnih raziskav.

Kako vemo, da črevesna flora ni v ravnovesju?

Ravnovesje črevesne flore je izredno pomembno za naše zdravje, saj se v črevesju nahajajo tako dobre kot tudi slabe bakterije, ki morajo biti v ravnovesju, da lahko naša prebavila normalno delujejo. Težave ob slabšem delovanju se kažejo kot bolečine v trebuhu, napihnjenost, napenjanje, zaprtje, utrujenost in ponavljajoče se glivične okužbe. Slabše delovanje črevesne flore pa je lahko tudi posledica uporabe antibiotikov, hormonskih terapij, vpliva strupenih snovi iz okolja, stresa, prekomernega pitja alkohola …

Kako vzpostaviti pravilno ravnovesje?

Če želimo vzpostaviti pravilno ravnovesje mikroorganizmov, je priporočljivo, da uživamo probiotike in prebiotike, ki delujejo povezano in so del zdrave prehrane. V fermentirani hrani kar mrgoli za črevesno floro dobrih bakterij in z uživanjem takšne hrane lahko na povsem naraven način telesu zagotovimo zadostno količino nujno potrebnih mikroorganizmov. Najboljši vir probiotikov so kefir, sir, fermentirano mleko in jogurtovi napitki, najbolj priporočljivo pa je seveda uživanje kefirja, saj je lažje prebavljiv kot ostala probiotična živila. Kupite ga lahko v trgovini ali pa si ga naredite sami iz surovega mleka in kefirjevih zrnc. Gre namreč za hrano, ki je primerna za vse ljudi, še posebej priporočljiva pa je tudi za otroke. Z uživanjem kefirja dobijo otroci poleg dobrih mikroorganizmov tudi maščobne kisline, kalcij, fosfor in magnezij. Živil, ki vsebujejo prebiotike je tudi kar nekaj, najpomembnejša pa so radič, artičoke, regrat, česen in por.

Zakaj so probiotiki koristni?

Pozitivne lastnosti probiotikov so začeli proučevati v začetku prejšnjega stoletja. Ljudje na ozemlju ruskih step, Kavkaza in Bolgarije so imeli dolgo življenjsko dobo, saj so se prehranjevali predvsem s fermentiranimi mlečnimi izdelki. Znanstveniki so to opazili že dolgo časa nazaj, sodobna medicina pa jim priznava ugodne učinke na telo šele nekaj desetletij. Probiotiki so koristni, ker lahko izboljšajo uravnoteženost mikrobov v prebavilih; preprečujejo nastanek slabih bakterij; lajšajo kronična vnetja prebavil; preprečujejo raka na debelem črevesju; preprečujejo in zdravijo drisko; znižujejo holesterol; lahko rahlo znižajo krvni tlak; krepijo imunski sistem; pomagajo pri negi kože – od aken in staranja do občutljivosti in dehidracije; pomagajo pri vzdrževanju zdrave teže; so koristni za preprečevanje sekundarnih vnetij po terapiji antibiotikov; znižujejo tveganje za nastanek vnetja trebušne votline in zavarujejo pred prehladom, gripo ter drugimi boleznimi.

Raziskave potrjujejo učinkovitost 

Kadar je njihova učinkovitost dokazana z izsledki kliničnih študij, govorimo o dokazani učinkovitosti stopnje A, če pa je raziskav manj ali rezultati niso enotni, govorimo o stopnji B, je razložil prof. Orel. Ponekod je zaradi trdnih dokazov o učinkovitosti uporaba probiotikov zapisana celo v doktrine zdravljenja. Kateri dokazi pa so najbolj prepričljivi? Prof. Orel pove:»Nekoliko manj trdni so dokazi pri zdravljenju kroničnih vnetnih črevesnih bolezni in preprečevanju driske na potovanju. Poudarjamo torej, da je potrebno zaužiti pravi probiotik za pravi namen.«

Točno določen izdelek za določeno težavo

Trditev, da probiotiki večajo odpornost ali skrajšajo trajanje driske, ne drži. Upoštevati moramo, kateri probiotik ali prebiotik oziroma njegov posamezni posebni sev ima dokazano učinkovitost pri posamezni težavi. »Samo posamezni posebni probiotični sevi dokazano skrajšajo drisko ali povečajo odpornost. Na svetu ni niti enega seva, pri katerem bi dokazali vse koristne učinke probiotikov. Nekateri sevi so učinkoviti pri driski, popolnoma drugi pa pri zaprtju,« je opozoril prof. Orel. Poudaril je dolžnost strokovnjakov (zdravnikov, farmacevtov, dietetikov), da bolniku pravilno svetujejo po katerem konkretnem probiotičnem ali prebiotičnem izdelku naj poseže pri določeni težavi.

Probiotični izdelki morajo izpolnjevati določene zahteve

Na trgu so različne oblike probiotičnih izdelkov, a naj gre za živila ali prehranska dopolnila, morajo izpolnjevati določene zahteve. V prvi vrsti morajo biti seveda varni. Če so navedeni učinki na zdravje, morajo biti ustrezno dokazani v kliničnih raziskavah na ljudeh. Izdelki morajo biti jasno in natančno označeni, tako da je potrošnik ob nakupu nedvoumno seznanjen z vsebino izdelka. Zelo pomemben del samega izdelka pa je tudi deklaracija izdelka, ki mora vsebovati naslednje informacije: zaznamek ali so prisotne žive bakterije; natančen opis bakterij; velikost populacije posameznega bakterijskega seva, zapisane v enotah, razumljivih porabniku in strokovno pravilnih; minimalno količino izdelka/bakterij, ki še ima zdravju koristne učinke; natančno vsebnost bakterij za obdobje, ko je izdelek na trgu, torej do konca roka obstojnosti in ne samo podatek o številu bakterij v svežem izdelku in navedbo ciljne populacije, ki ji je izdelek namenjen.

Uporaba zdravstvenih trditev za probiotike in prebiotike ni dovoljena

Evropska agencija za varno hrano (EFSA) doslej še ni dovolila uporabe nobene od zdravstvenih trditev za probiotike in prebiotike, kar pri strokovni in laični javnosti zbuja dvom v njihovo učinkovitost. Za ugodno oceno agencije mora biti koristen učinek dokazan z zelo kakovostno izvedenimi kontroliranimi študijami na pretežno zdravih ljudeh, zato je učinke zelo težko dokazovati. Žal ob sprejetju zakonodaje niso pripravili natančnih strokovnih meril, na osnovi katerih bi proizvajalci lahko vedeli, kakšne znanstvene dokaze se od njih sploh pričakuje.»Pri probiotikih imajo namreč nekatere zdravstvene koristi prepričljive znanstvene dokaze, vendar ne dosegajo zahtev EFSA,« je komentiralamednarodno priznana strokovnjakinja za probiotično mikrobiologijo dr. Mary Ellen Sanders. Ravno zaradi tega doslej še nobena obravnavana trditev v povezavi s probiotiki in prebiotiki ni dobila ugodne ocene.

»Želimo si zakonodajo, ki ne bo vsebovala nesmislov«

Prof. Orel je optimist in pravi: »Upam, da bomo z osveščanjem in izobraževanjem strokovne in laične javnosti dosegli večjo, a tudi smiselno uporabo kakovostnih preparatov s probiotiki in prebiotiki. Verjamem, da bomo sčasoma prišli tudi do dobre in smiselne regulative, tako evropske kot slovenske. Želimo si zakonodajo, ki bo jasno razložila zahteve za posamezne vrste preparatov, naj gre za funkcionalna živila, prehranske dodatke ali zdravila brez recepta. Želimo si zakonodajo, ki ne bo vsebovala nesmislov,«  je ocenil.

Znanost na področju probiotikov in prebiotikov se še ni ustavila in nam dnevno prinaša nova spoznanja. Vedno več je probiotičnih prehranskih dopolnil, trenutno pa razvijajo že takšna, s katerimi se bomo lahko borili proti sladkorni bolezni, prekomerni teži in metabolnemu sindromu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj