Smo na vrhuncu virusnih obolenj

Avtor: Iva Jeknić

Pri normalno odpornih ljudeh prehlad po navadi mine sam od sebe, zbolijo pa lahko osebe vseh starosti, od majhnih otrok pa do starejših ljudi.

Če smrkate, kašljate in vas boli grlo, se vas je prav gotovo lotila nalezljiva virusna bolezen blagega značaja, ki jo povzroča prek 200 različnih vrst virusov. Govorimo seveda o nadležnem prehladu, slab teden dni trajajoči bolezen, pri kateri jemanje antibiotikov ne pomaga in zaradi katere v veliki večini primerov obisk pri zdravniku ni potreben. 

Kdaj najpogosteje zbolimo?

Prehlad sodi med prave sezonske bolezni, hladni jesenski in zimski dnevi pa so najugodnejši za njegov nastanek. V hladnejših mesecih namreč več časa preživimo v zaprtih prostorih skupaj z ostalimi ljudmi, s čimer se verjetnost prenosa bolezni povečuje. Zaradi hladnega vremena pa je tudi  nosna sluznica bolj suha in zato bolj dovzetna za virusne okužbe.

Povzročitelji prehlada

V več kot 90 odstotkih primerov so povzročitelji prehlada virusi, ki jih s prostim očesom ne vidimo, saj so mikroskopsko majhni. Najpogostejši so iz družine rinovirusov, ki povzročajo od 30 do 50 odstotkov vseh prehladov pri odraslih. Na površinah, ki se jih različni ljudje neprestano dotikajo (nakupovalni vozički, kljuke na vratih, tipkovnice na bankomatih, gumbi v dvigalu, bankovci, kovanci …), se virusi prenašajo z roke na roko, kar velja za najbolj pogost način prenašanja virusov s človeka na človeka. Drugi pomemben način prenašanja pa je kapljična okužba, kjer se virusi nahajajo v nevidnih kapljicah zraka, ki ga vdihavamo.

Simptomi prehlada   

Simptomi prehlada se običajno najprej pojavijo na nosu, žrelu in sinusih, saj gre za mehke površine, na katere se virusi najraje pritrdijo. Prva znaka sta pogosto nahod in draženje v žrelu, ki se kaže kot praskanje in pekoča bolečina. Po nekaj dneh se temu priključi dražeči kašelj, kasneje pa še bronhialni kašelj z izmečkom. So pa seveda pri prehladu prisotni še ostali znaki, kot so zamašen nos, glavobol, kihanje, rahlo povišana telesna temperatura, občutek zaspanosti, bolečine v ušesih in sinusih ter bolečine v mišicah

Lajšanje prehladnih obolenj

Organizem je med prehladom še bolj dovzeten za večino okužb, ki zahtevajo zdravljenje z antibiotiki, zato je pametno, da že ob prvih znakih začnemo lajšati simptome prehlada ter tako izboljšamo njegov potek. Učinkovito ga lahko zdravimo z zdravili rastlinskega izvora, saj le-ta krepijo imunski sistem. S protibolečinskimi tabletami si lahko pomagamo pri bolečinah v mišicah in pri glavobolu, zamašen nos si lahko očistimo s pršili za nos, ki vsebujejo fiziološko raztopino, napade kašlja dobro blažijo sirupi proti kašlju, za vneto žrelo pa so primerne tablete za lizanje, tekočina za grgranje in pršila za žrelo. Eden izmed njih je novo oralno pršilo Salvisan, ki je namenjeno za lokalno lajšanje znakov vnetij ustne votline žrela, kot so praskanje in bolečine v žrelu, težavno požiranje in bolečine pri govoru. Gre za tradicionalno zdravilo rastlinskega izvora s kombinacijo alkoholnega izvlečka sveže zeli in korenine škrlatne ehinaceje ter alkoholnega izvlečka lista svežega žajblja. Ta kombinacija deluje protivnetno, protivirusno in protibakterijsko, za kar je zaslužna že sama ehinaceja, žajbelj pa v tej kombinaciji samo še podkrepi protivnetni in protibakterijski učinek ter tako deluje tudo protibolečinsko. Salvisan torej ne lajša le bolečin in vnetja v žrelu, pač pa uničuje tudi povzročitelje prehlada ter uravnava delovanje imunskega sistema.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj