Ortodontsko-kirurško zdravljenje

Avtor: P. S.

Kadar je odstopanje zgornje in/ali spodnje čeljustnice zelo izraženo, s standardnim ortodontskim zdravljenjem ni mogoče doseči zadovoljive skladnosti obraza in ugriza in je potreben kirurški poseg. 

S kirurškim posegom se popravita velikost in oblika kosti. Najpogosteje se izvajajo posegi na zgornji in/ali spodnji čeljustnici in/ali bradi. Deformacije čeljusti te vrste se imenujejo skeletne nepravilnosti, za njihov nastanek pa obstaja več razlogov. Najpogosteje so dedne, lahko pa so posledica nekaterih zunanjih dejavnikov, kot so na primer nesreče, padci ali udarci. 

Zelo dobre rezultate dosegamo pri korekciji predolge ali prekratke spodnje čeljustnice, preveč nazaj pomaknjene ali predolge zgornje čeljustnice ter preveč ali premalo poudarjene brade. 

Motnje se neposredno kažejo na ugrizu, ki je lahko obrnjen; zaradi predolge zgornje čeljustnice je preveč vidno zobno meso ali pa je ugriz tako odprt, da pacient težko zapre usta. 

Boljše žvečenje in skladen zunanji videz obraza sta glavni motivaciji vsakega pacienta, da se odloči za ortodontsko zdravljenje.

Potek: 

  1. Nošenje fiksnega zobnega aparata na obeh čeljustnicah, s čimer se zobje postavijo v pravilno lego glede na kost.
  2. Aparat se med kirurškim posegom ne sname.
  3. Nošenje fiksnega zobnega aparata še nekaj časa po posegu za natančnejšo uskladitev ugriza.
  4. Odstranitev fiksnega zobnega aparata in začetek nošenja retencijskih naprav, s katerimi obdržimo zobe v dobljenem položaju.

Dentalna poliklinika Mady Maričić

Dr. Barbara Mady Maričić, dr. dent. Med., specialistka ortodontije

Baštijanova 19, Belveder
51000 Rijeka

Tel. št.: +385 98 289 664;
+385 51 319 046
E-naslov: [email protected]
Spletna stran: www.madymaricic-dent.com

Ortodontsko-kirurško zdravljenje ne traja dlje kot druga ortodontska zdravljenja, in sicer obdobje okrevanja po posegu najpogosteje traja od tri do štiri tedne. V tem času pacient ne sme jesti trde hrane in se ukvarjati s športnimi aktivnostmi.
Do indikacije za kirurški poseg pridemo s temeljitim diagnostičnim postopkom, ki vključuje analizo RTG-posnetka, fotografije obraza in modela zobnega odtisa. Pacientu je treba natančno pojasniti naravo nepravilnosti in vse razpoložljive terapevtske možnosti. 
Naše večdesetletne izkušnje v interdisciplinarni obravnavi so v veliko zadovoljstvo zdajšnjim pacientom in bodo brez dvoma tudi prihodnjim pacientom.


Na Dentalni polikliniki Mady Maričić poleg ortodontsko – kirurškega zdravljenja nudijo tudi sodobni sistem Invisalign in druge ortodontske storitve ter zobno protetiko in storitve s področja, paradontologije, implantologije, restorativne in estetske dentalne medicine ter preventivne in otroške dentalne medicine. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj