Talasoterapija kot rešitev alergij pri otrocih

Avtor: P. S.

Že pred več sto leti so evropski obiskovalci začeli obiskovati Crikvenico zaradi izjemno ugodnega podnebja, blagih zim in zmerno toplih poletij, ugodnih zračnih tokov, mešanja morskega in gorskega zraka, čistega zraka, ki je bogat z morskim aerosolom, ter zelo čistega in plitvega morja.

Takrat je bilo na prostoru, na katerem danes stoji Thalassotherapija Crikvenica, odprto zdravilišče za bolne otroke iz Češke in Slovaške.
Talasoterapija je uporaba fizikalnih in kemičnih lastnosti morskega okolja v zdravljenju in rehabilitaciji. Zdravljenje z morsko vodo je lahko učinkovito tudi za preprečevanje številnih bolezni. Talasoterapija sproža kompleksne in blagodejne učinke na človekov organizem. Uporaba sveže morske vode spodbuja izmenjavo mineralov in toksinov med telesom in vodo. Iz morja se vedno vračamo polni moči in »z napolnjenimi baterijami«. Morje je zelo bogato z minerali in živimi organizmi, zaradi česar je tudi tako edinstveno. Ni ga mogoče nadomestiti ali umetno poustvariti. 
Talasoterapija se naslanja na klimatsko terapijo. Crikveniška riviera, predvsem mikrolokacija, na kateri se nahaja Thalassotherapija, je območje z dokazano blagodejnim klimatskimi učinki. Če se zadržujemo ob morju, delci soli v zraku (aerosoli) najdejo pot do najglobljih predelov pljučnih mešičkov, kar daje izjemne fiziološke učinke. Ultravijolični žarki pomagajo pri presnovi kalcija. Oligoelementi (elementi v sledeh) in minerali, kot so: magnezij, mangan, kobalt, iz morja in zraka prodirajo v organizem in krepijo naravne obrambne moči organizma. Odsotnost alergenov in onesnaževanja okolja še posebej blagodejno vpliva na alergijske bolezni dihal. 
Rehabilitacija pri težavah z dihali …
V naši ustanovi poteka rehabilitacija bolezni dihalnega sistema v obliki respiratorne rehabilitacije zgornjih in spodnjih dihalnih poti. Zdravstveni programi potekajo pod vodstvom specialistov otorinolaringologije, pediatrije, pulmologije ter fizikalne in rehabilitacijske medicine, ki imajo na voljo najsodobnejše metode diagnostike (spirometrija, pljučna oscilometrija, telesna pletizmografija, FeNO), s katero predvsem opredelijo stanje pred začetkom terapije, to pa omogoča vpogled tudi v dosežen napredek pri zdravljenju. Respiratorna rehabilitacija poteka ob tesnem sodelovanju s fiziatri in fizioterapevti ter z izvajanjem dihalnih vaj, drenažnih položajev in vibracijskih masaž. Ekipno delo z multidisciplinarnim pristopom prinaša izjemne rezultate. 
Inhalacijska terapija – temelj rehabilitacije dihal …
Inhalacijska terapija poteka v specializiranem inhalatoriju, ki je edinstven na območju Jadranskega morja in tudi Evrope. Sodobne naprave za inhalacijsko terapijo omogočajo izjemno kakovostno razprševanje naravnih dejavnikov morske vode in eteričnih olj pa tudi zdravil, s čimer so s postopkom inhalacijske terapije doseženi izjemni učinki. Inhalacijska terapija vključuje dovajanje razpršenih naravnih zdravilnih raztopin oziroma zdravil ali plinastih snovi neposredno v dihalne organe in posledično prek pljučnega tkiva tudi v sistemski krvni obtok. S pomočjo moderne tehnologije zdravilno učinkovino segrejemo na temperaturo človeškega telesa in razpršimo v aerosol z delci različnih velikosti. Na primer: aerosol z delci do 5 mikronov (suha inhalacija) je namenjen spodnjim dihalnim potem, medtem ko je aerosol z delci velikosti 5–10 mikronov (mokra inhalacija) namenjen zgornjim dihalnim potem. 
Komu so namenjeni programi rehabilitacije dihal …
Indikacije za rehabilitacijo zgornjih in spodnjih dihalnih poti so: astma, kronična obstruktivna pljučna bolezen, pljučnice, bronhitisi, kronična alergično in vazomotorno vnetje nosne sluznice in sluznice sinusov, kronična in akutna vnetja grla, sapnika in žrela, poklicne pljučne bolezni in težave zgornjega dihalnega sistema, stanja po operaciji, radioterapije in kemoterapije zgornjega dihalnega sistema, bolezni glasilk.
Holistični pristop k rehabilitaciji in naravni zdravilni dejavniki …
Sprememba življenjskega sloga, novo okolje, osvoboditev od stresa vsakodnevnega življenja in popolna osredinjenost na lastno zdravje dodatno poudarijo učinek terapevtskih postopkov in zaokrožijo rezultate zdravljenja v smeri popolnega psihofizičnega okrevanja in zadovoljstva. 
V zadnjih nekaj letih se zahodna medicina kljub galopirajočemu napredku v zdravljenju različnih obolenj vse bolj opira na pozitivne učinke rehabilitacije, ki temelji na naravnih zdravilnih dejavnikih. To velja predvsem za bolezni zgornjih in spodnjih dihal pa tudi gibalnega sistema pri bolnikih vseh starostnih skupin. Čeprav je pozitiven učinek rehabilitacije poznan že stoletja, šele zdaj dobiva ustrezno pozornost in priznanja svetovnih strokovnjakov.

Podatki za stik:
Thalassotherapia Crikvenica, specialna bolnišnica za medicinsko rehabilitacijo PGŽ
Gajevo šetalište 21, 51260 Crikvenica, Hrvaška
T: 00385 51 407 666; 
F: 00385 51 785 062; 
 
   
Thalassotherapija Crikvenica lahko – zahvaljujoč dolgoletni tradiciji v rehabilitaciji dihalnih poti in tudi gibalnega sistema ter idealnega zemljepisnega položaja, ki omogoča prebivanje v edinstveni mikroklimi – s ponosom ponudi izkušnje dolgoletnim in novim uporabnikom.
Zdravite se v prelepi naravi z naravo. Področje rehabilitacije in preventive v naravnem okolju je naša posebnost. V naši ustanovi bolnike obravnavamo individualno in hkrati negujemo holistični pristop, saj zdravje ni le odsotnost bolezni, ampak popolno psihofizično ravnovesje in zadovoljstvo.
Silvije Šegulja, dr. med., specialist pediatrije, alergologije in klinične imunologije, pomočnik direktorja za kontrolo kakovosti zdravstvenega varstva in vodja respiratorne rehabilitacije otrok v Thalassotherapiji Crikvenica

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj