GZS izdala Katalog živil izboljšane sestave

Neuravnotežena prehrana in pomanjkanje telesne dejavnosti prispevata k razvoju prekomerne telesne mase in debelosti ter posledično k razvoju kronično nenalezljivih bolezni kot so diabetes tipa 2, srčno-žilne bolezni, bolezni dihal ter druge.

Ob Svetovnem dnevu zdravja 7. aprila so na GZS predstavili nekatere slovenske projekte, s katerimi živilska podjetja prispevajo k pozitivnim spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov in s tem k njihovemu bolj zdravemu življenjskemu slogu. Foto: Bigstock

Z namenom zaustavitve tega trenda je bila v letu 2015 v sodelovanju z različnimi resorji sprejeta prehranska strategija Slovenije za obdobje desetih let, katere cilj je pomembno vplivati na zdravje ljudi. V okviru aktivnosti projekta Zaveza odgovornosti, ki poteka pod okriljem GZS-Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, podjetja iz sektorja brezalkoholnih pijač, mlekarskega in pekarskega sektorja širijo ponudbo živil izboljšane hranilne sestave.

Ob Svetovnem dnevu zdravja 7. aprila so na GZS predstavili nekatere slovenske projekte, s katerimi živilska podjetja prispevajo k pozitivnim spremembam prehranjevalnih navad potrošnikov in s tem k njihovemu bolj zdravemu življenjskemu slogu. Gre za prostovoljne zaveze podjetij, da izvajajo ukrepe na različnih področjih, kot je ponudba živil izboljšane sestave, manjša uporaba sladkorja in soli v živilih, spodbujanje porabe polnozrnatih sestavin, dodatno informiranje potrošnika in druge. Z njimi želijo prispevati k zmanjševanju kroničnih bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni, debelost ter prispevati k uresničevanju prehranske strategije, izboljšanju sestave živilskih izdelkov in k spodbujanju zdravega življenjskega sloga.

Ob tej priložnosti so izdali Katalog živil izboljšane sestave in skupaj z Ministrstvom za zdravje začeli s kampanjo »Odloči se za«, ki spodbuja potrošnike k uporabi živil izboljšane hranilne sestave. Katalog najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj