Telesna aktivnost zmanjša tveganje za depresijo

Pomanjkanje gibanja je enako kot z debelostjo povezano z depresijo. Ljudje, ki telesno niso aktivni, za depresijo in tudi drugimi duševnimi motnjami zbolevajo pogosteje.

Ljudje, ki so redno telesno dejavni, imajo boljšo samopodobo in samospoštovanje, tudi v družbi so bolj upoštevani. Vplivi so izraziti tudi na telesni ravni: poveča se raven nevrotransmiterjev (serotonina, norepinefrina in dopamina), zmanjša se stresni odziv, raven vnetnih markerjev pade. Foto: Bigstock

Debelost pogosto spremlja depresija, velja pa tudi obratno: zaradi depresije ljudje izgubijo kontrolo nad vnosom hrane in lahko začnejo nenadzorovano pridobivati na telesni teži. Lahko se zgodi tudi obraten proces: osebe z depresijo drastično shujšajo, vzroke pa pripišejo telesnim obolenjem. Raziskovalci Univerze Dallas so raziskali, kaj bolj vpliva na kaj: debelost na depresijo ali depresija na debelost.

Ocena debelosti in telesne zmogljivosti

V raziskavo so vključili več kot 12 tisoč odraslih in jih ocenili glede na njihovo telesno zmogljivost in telesno maso. Spremljali so jih 15 let, vsakih pet let pa so tudi izpolnili tudi vprašalnik o simptomih depresije. Ob vključitvi v raziskavo so bili v povprečju so bili stari 45 let, petina jih je bilo žensk. Tiste, ki so imeli srčno-žilna obolenja, raka, ali duševne motnje, so izključili že na začetku. Prav tako so izključili vse, pri katerih je ekg med obremenitvijo pokazal značilna odstopanja od normale.

Aerobna vadba, debelost in depresija

Za kriterije debelosti so uporabili indeks telesne mase, obseg pasu in odstotek telesne maščobe, raziskali pa so tudi povezavo med debelostjo in aerobno telesno dejavnostjo ter razvojem simptomov depresije. Izkazalo se je, da je pomanjkanje aerobne kondicije bolj neposredno povezano s simptomi depresije kot z debelostjo. Da bi zmanjšali tveganje za razvoj depresije, bi morali posameznike spodbujati, da redno izvajajo aerobno vadbo (tek, kolesarjenje, hoja v hrib…), in to ne glede na njihovo telesno maso, so poudarili raziskovalci.

Telesna pripravljenost in pojavnost depresije

Prejšnje raziskave so potrdile, da je dobra telesna kondicija povezana z manjšo pojavnostjo depresije, predvsem pri ljudeh v srednjih letih. V študiji so neodvisno raziskali posamične dejavnike in njihovo součinkovanje. Ugotovili so, da telesno dejavni in debeli posamezniki niso nič bolj ogroženi za razvoj depresije kot telesno dejavni z normalno težo. Ko pa se oba dejavnika združita, se zgodba popolnoma spremeni: telesno nedejavni in z debelostjo so izrazito bolj ogroženi. »Naše ugotovitve ne izključujejo neposredne povezave med debelostjo in depresijo, ampak prej kažejo na to, da je malo telesne vadbe ob prekomerni telesni teži lahko dodatni dejavnik tveganja zanjo,« pravijo raziskovalci.

Boljša samopodoba in samospoštovanje

Ljudje, ki so redno telesno dejavni, imajo boljšo samopodobo in samospoštovanje, tudi v družbi so bolj upoštevani. Vplivi so izraziti tudi na telesni ravni: poveča se raven nevrotransmiterjev (serotonina, norepinefrina in dopamina), zmanjša se stresni odziv, raven vnetnih markerjev pade. Fizična kondicija je v kombinaciji z ostalimi dejavniki tveganja lahko pomembni napovedni dejavnik za to, kako intenzivno se bo izrazila depresija, zaključujejo avtorji raziskave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj