Plastične steklenice v vodo sproščajo več kot sto kemikalij

V zadnjih desetletjih smo se navadili, da pijemo ustekleničeno vodo. Redkokdaj pa pomislimo, da plastika v vodo sprošča tudi kemikalije, ki so potencialno nevarne za ljudi.

Večina kemikalij, ki se izločajo iz same steklenice, na njej ostane po strojnem pranju in dodatnem izpiranju. Strojno pranje tudi obrabi plastiko in še poveča izločanje. Foto: Bigstock

Ste že kdaj doživeli nenavaden okus vode, potem ko je bila nekaj časa v plastični steklenici za večkratno uporabo? Zdi se, da za to obstaja trden, a skrb vzbujajoč razlog. Plastične steklenice za večkratno uporabo namreč v vodo sproščajo več kot sto kemikalij. Nekatere od njih so potencialno škodljive za zdravje ljudi.

Preverili vse prisotne snovi

Raziskovalci na univerzi v Københavnu so izvedli eksperiment, v katerem so merili, koliko kemikalij se v pitno vodo izloča iz plastične embalaže. Posnemali so načine, na katere ljudje največkrat uporabljajo plastične steklenice za vodo. Testirali so tri različne vrste plastenk za večkratno uporabo, ki jih je mogoče kupiti v trgovinah, in izmerili snovi, ki so se iz njih izločale. Dve steklenici sta bili izdelani iz biološko razgradljive plastike. Uporabljene so bile tako nove kot močno rabljene steklenice ter steklenice pred in po pranju v pomivalnem stroju. Vodo so v njih pustili 24 ur, potem pa opravili tako imenovano neciljno presejanje (NTS) s pomočjo tekočega kromatografa in masnega spektrometra. Na ta način so preverili vse prisotne snovi.

Od endokrinih motilcev do povzročiteljev raka

Odkrili so več kot 400 različnih snovi, ki so v vodo prešle iz plastičnih steklenic, in več kot 3500 snovi, ki so v vodo prešle iz detergenta, ki se uporablja za pranje v pomivalnem stroju. Velik del teh so neznane snovi, ki jih še niso identificirali. Tudi pri identificiranih kemikalijah je bila toksičnost neznana za vsaj 70 % njih. Našli so tudi snovi, ki imajo škodljive učinke na zdravje – na primer endokrine motilce in rakotvorne snovi. Poleg tega so zaznali različne vrste mehčalcev plastike, antioksidantov in sprostilnih sredstev, ki se uporabljajo pri proizvodnji plastike, pa tudi dietiltoluamid (DEET), splošno znan kot aktivna učinkovina v pršilu proti komarjem. Večina kemikalij, ki se izločajo iz same steklenice, na njej ostane po strojnem pranju in dodatnem izpiranju. Strojno pranje tudi obrabi plastiko in še poveča izločanje.

Vir:

Tisler S, Christensen JH. Non-target screening for the identification of migrating compounds from reusable plastic bottles into drinking water. J Hazard Mater. 2022 5;429:128331. doi: 10.1016/j.jhazmat.2022.128331. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj