Luskavica ni samo bolezen kože

Luskavica je kronična, imunsko pogojena bolezen kože in nohtov, ki prizadene okoli tri odstotke ljudi.

Pri bolnikih z luskavico pogosteje opažajo druge imunsko pogojene bolezni, kot so kronična vnetna bolezen črevesa in artritisi, ter tudi depresijo. Foto: Bigstock

Najpogostejša oblika bolezni je luskavica v plakih; najdemo jo pri približno osemdeset odstotkih obolelih in je med ljudmi najbolj poznana oblika luskavice. Zanjo so značilne rdeče, srbeče in luščeče kožne spremembe v obliki plošč, ki jih največkrat najdemo po komolcih in kolenih, lahko pa se pojavijo kjer koli po koži.

Katarina Šmuc Berger, dr. med., specialistka dermatovenerologije, Splošna bolnišnica Izola. Foto: Osebni arhiv

Luskavica in psoriatični artritis

Z luskavico povezano vnetje se lahko pojavi tudi v sklepih. Imenujemo ga psoriatični artritis. To se zgodi pri 10–30 % obolelih z luskavico. Večinoma se z luskavico povezan artritis pojavi pozneje kot obolenje kože in v tem primeru diagnoze ni težko postaviti. 15 % obolelih pa ima najprej prizadetost sklepov in šele pozneje tipične spremembe na koži; v takšnih primerih je postavitev pravilne diagnoze bistveno težja. Psoriatični artritis se lahko pojavi na katerem koli sklepu v telesu. Največkrat prizadene manjše število velikih sklepov, pogosto pa več sklepov po različnih delih telesa. Dermatologi najpogosteje opazimo vnetje končnih sklepov prstov rok ali oteklino celotnega prsta (klobasast prst).

Pogosto prizadeti so tudi nohti

Ob psoriatičnem artritisu pogosto najdemo tudi psoriatične spremembe nohtov. Najpogosteje so po nohtni plošči posute drobne vdolbinice, ki spominjajo na naprstnik. Značilne so tudi rumenkaste lise po nohtih, ki jih imenujemo oljni madeži. Pogosto je nohtna plošča zadebeljena in krušljiva. Neredko je ob obolelem nohtu vnetno spremenjena tudi koža v obnohtju.

Pridružene kronične bolezni

Zadnje desetletje se vse bolj zavedamo, da se luskavici pridružujejo tudi druge pomembne kronične bolezni. Tako pri bolniku z luskavico večkrat opažamo »metabolni sindrom«, za katerega so značilni trebušna debelost, zvišane vrednosti holesterola v krvi, zvišan krvni tlak in sladkorna bolezen. V takšnih primerih ima bolnik večjo verjetnost za razvoj srčno-žilnih zapletov, kot je srčni infarkt ali možganska kap. Pri bolnikih z luskavico pogosteje opažamo druge imunsko pogojene bolezni, kot so kronična vnetna bolezen črevesa in artritisi, ter tudi depresijo. Osnovna povezava teh bolezni je kronično vnetno stanje, pri katerem je porušeno ravnovesje provnetnih in protivnetnih mediatorjev.

Luskavica še vedno velika ovira

Luskavica pomembno vpliva na kakovost bolnikovega življenja, saj ga ovira na številnih področjih. Bolniki so zaradi kožnih sprememb še vedno pogosto stigmatizirani v družbi, izogibajo se nekaterim aktivnostim in se srečujejo z nerazumevanjem okolice za to bolezen. Najpogosteje poročajo, da jih luskavica ovira v medosebnih odnosih, službi, pri študiju, ukvarjanju s športom, upoštevati jo morajo celo pri izbiri oblačil. Poleg tega pa oboleli porabijo veliko časa za ukvarjanje z boleznijo. Vpliv luskavice na posameznikovo življenje lahko dermatologi ocenimo s pomočjo posebnega vprašalnika, ki nam pomaga pri načrtovanju in prilagajanju terapije za posameznika.

V Sloveniji so možnosti za zdravljenje zmerne do hude luskavice in psoriatičnega artritisa zelo dobre. Na voljo imamo celo množico sodobnih zdravil, ki luskavico učinkovito zavirajo in bolniku močno izboljšajo kakovost življenja. Dermatologi obravnavamo bolnike s kožno obliko bolezni, pri sočasni prizadetosti sklepov pa običajno sodelujemo s specialistom revmatologije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj