Čustveno prenajedanje – ko hrana preglasi čustva

Možgani nekaterih ljudi funkcionirajo tako, da za hiter dvig hormonov dobrega počutja izberejo hrano. Ko so osamljeni, žalostni ali celo v bolečinah njihovi možgani začno telesu sporočati, da potrebuje vnos hrane, po navadi visoko kalorične in zdravju škodljive.

Večina čustvenih jedcev je mišljenja, da bodo začeli imeti radi sebe, ko dosežejo želeno težo. Foto: Bigstock

Osebe s takšnim funkcioniranjem možganov zase menijo, da hitro zapadejo v ”skušnjavo” ter, da se nikakor ne zmorejo ustaviti pri prehranjevanju. Drugi jim pripisujejo nemotiviranost in ne vztrajnost. Vse premalo pa se v Sloveniji na področju zdravja in izgube kilogramov poudarja delovanje hormonov in vplivanje čustvenih stanj. Dodatni pogled v človekovo vedenje, predvsem pa v iskanje vzrokov, bi lahko olajšalo doseganje cilja marsikateri osebi, ki je nad zdravim in fit počutjem že obupala.

Monika Drozg, magistrica zakonskih in družinskih študijev ter zakonska in družinska terapevtka (stažistka) bo na portalu revijazamojezdravje.si tedensko objavljala kolumne pa tudi odgovarjala na vaša vprašanja. Pišite na revijazamojezdravje@kinoks.si, vprašanje bomo posredovali strokovnjakinji in na spletni strani tudi odgovorili.

Spoznati sebe je največji privilegij, ki nam je ponujen v sodobnem svetu. Je pot do kakovostnejšega življenja in tesnejših medosebnih odnosov.

Pomembnost hormonskega ravnotežja

Vonda Schaefer nutricionistka in psihoterapevtka iz Walnut Creeka v bližini San Francisca omenja pomembnost hormonskega ravnotežja. Hormoni so živčni prenašalci informacij med možganskimi celicami, ki vsaki celici sporočijo kaj mora narediti. Od izločanja hormonov je odvisno naše čustveno stanje (umirjenost, veselje, motivacija…), vedenje, rast in razvoj ter razmnoževanje. V kolikor je v naših možganih raven določenega hormona nizka, možgani začno ravnotežje balansirati s hrepenenjem tako, da začno iskati hitre rešitve, ki bi izboljšale počutje celotnega telesa.

V primeru oseb, omenjenih v uvodu, te osebe za hitro rešitev izberejo hrano.

Eni izmed glavnih hormonov, katerih ravnovesje v človeškem telesu nenehno niha in vpliva na čustveno stanje in vedenje ter posledično prehranjevanje so dopamin, serotonin, endofrin in norepnefrin. Silent Journey, navaja, da bi naj bila čustva ena največjih ovir pri izgubljanju teže. Strokovnjaki vzrok za to pojasnjujejo s čustvenim prenajedanjem. Največja težava je, da se večina ljudi tega ne zaveda, saj se takšen odnos do hrane razvije v prednatalnem obdobju in se shrani v naš nezavedni del, ki je težko dostopen. Gre za povsem t.i. naučen nagon preživetja. Posameznik, ki se čustveno prenajeda se morda na določeni točki, zave da počne nekaj kar škodi zdravju, vendar mu zaradi primarnega nagona, vzgoje in temeljnih vzorcev iz otroštva hrana pomaga, da se bolje počuti in pomiri.

Glavni vzrok čustvenega prehranjevanja je domače okolje.

Odnosa do hrane se naučimo v otroštvu

Eden izmed razlogov za to kakšen odnos ima posameznik do hrane je lahko to kakšnega odnosa do hrane so ga naučili v otroštvu. Hrana je večkrat vzgojni ukrep ( ”če ne boš priden, si ne zaslužiš sladice”). Na astonski univerzi so ugotovili, da otroci, katere starši prevečkrat nagrajujejo s hrano, kasneje v poznem otroštvu posegajo po hrani za spoprijemanje s svojimi čustvi. Odnos do hrane razvijemo tudi s tem, kako so nas starši potolažili v otroštvu. Študija londonske univerze, ki je objavljena v Pediatric Obesity, je pokazala, da je glavni vzrok čustvenega prehranjevanja domače okolje in v veliki meri posledica tega, da starši otrokom dajejo hrano, da se bodo pomirili. Dr. Jennifer Kromberg klinična psihologinja iz Kalifornije za Psihology Today navaja pet faktorjev, ki so znak, da gre pri osebi za znake čustvenega prenajedanja.

Kaj je značilno za čustvene jedce?

Čustveni jedci se skoraj nikoli ne zavedajo kaj in zakaj jedo. Značilno je, da medtem ko jedo razmišljajo kaj bodo jedli naprej, čeprav so že siti, se tega sploh ne zavedajo. Značilno je tudi, da pojedo stvari, ki jih vidijo zgolj zato ker tam so, ne ker bi čutili potrebo po njih. Čustvenim jedcem je hrana kot edino zadovoljstvo. Osebe po navadi navajajo, da če ne bi jedli, ne bi imeli razloga za veselje, saj jim je hrana kot vir pomiritve po napornem dnevu. Tretji faktor čustvenega prenajedanja je nesposobnost reguliranja težkih občutij.

Čustveni jedci so nagnjeni k temu, da se od nekdaj izogibajo težkim občutjem kot so žalost, obup, strah, jeza.

Zaradi njihovega ne toleriranja teh občutij se zatečejo k hrani, saj tako težka občutja ostanejo skrita pod občutji čustvene lakote, kasneje pa pretirane sitosti, sramu, gnusa, ipd. Četrti faktor je sovraštvo do svojega telesa. Večina čustvenih jedcev je mišljenja, da bodo začeli imeti radi sebe, ko dosežejo želeno težo. Vendar pa sovražnost do svojega telesa v njih sproži občutke sramu, gnusa, žalosti, kar pa ne vodi v pozitive spremembe, saj so ponovno na točki, ko potrebujejo uteho, kar je v njihovem primeru hrana. Slednji faktor je fiziologija. Kadar čustveni jedec vztraja v lakoti preveč časa, sam sebe potisne še globlje v začaran krog, saj tako postane najbolj ranljiv in občutljiv za ponovno iskanje utehe v hrani. Ob hudi lakoti začnejo namreč hormoni v možgane pošiljati sporočila, da je telo utrujeno in lačno ter išče hitro pomiritev. Tukaj so čustveni jedci najbolj ranljivi, saj se njihovo telo zaradi utrujenosti ni sposobno boriti za zastavljen cilj.

Več na temo čustvenega prenajedanja in kako najti vzroke in rešitve zanj izveste na predavanju: Odvečni kilogrami kot posledica nereguliranih čustev v sklopu online programa Fit čustva za fit počutje, ki se začne jeseni. Vse informacije bodo objavljene na www.acinom.si ali Facebook strani: Acinom. Vprašanja ali predčasno prijavo pa lahko pošljete na info.acinom@gmail.com.

O avtorici: Monika Drozg nudi podporo posameznikom, parom in družinam skozi terapije, online terapije, pisanje člankov, izvajanje predavanj in delavnic ter podpornih preventivnih programov. Dodatno se usmerja tudi v področje zdravega načina življenja in sicer raziskovanje vplivanja čustvene stabilnosti pri izgubljanju kilogramov. Področja dela: osebnostna rast, nizka samopodoba, izguba službe, odhod od doma, ločitev, partnerski ali družinski konflikt, vedenjske ali učne težave pri otroku, zasvojenost, nasilje, občutki življenjskega nesmisla, motnje hranjenja in prehranjevanja.
Več najdete na spletni strani www.acinom.si ali na Facebook strani Acinom.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj