Antibiotiki povečajo tveganje za raka – za katerega in kako?

Rak debelega črevesa je eden od tistih, ki ga je mogoče z načinom življenja, predvsem prehrano, preprečiti, s presejalnimi programi (SVIT) pa »ujeti« in zaustaviti. Med njegovimi potencialnimi povzročitelji so se znašli tudi antibiotiki. Povečajo namreč tveganje za raka debelega črevesa.


Antibiotiki imajo močan in dolgo trajajoč vpliv na črevesno mikrobioto. Foto: Bigstock

Raziskava, pred nekaj dnevi objavljena v strokovni reviji Gut, je pokazala, da bi na seznam dejavnikov tveganja za raka debelega črevesa veljalo uvrstiti tudi antibiotike. Zdi se, da vzrok leži v vplivu antibiotikov na črevesno mikrofloro. Ljudje, ki pogosto uživajo antibiotike v obliki tablet ali pilul, imajo večje, tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa. Hkrati je ista študija pokazala, da antibiotiki zmanjšujejo tveganje za raka danke. Tveganje je precej povezano s tipom antibiotikov.

Antibiotiki imajo močan in dolgo trajajoč vpliv na črevesno mikrobioto

Antibiotiki spremenijo mikrobioto

Antibiotiki vplivajo na mikroorganizme,ki živijo v črevesju, in ki, kot postaja vse bolj jasno, pomembno vplivajo na delovanje vseh organov in telesnih sistemov. Najnovejše ugotovitve kažejo, da s tem, ko temeljito spremenijo črevesno mikrobioto (oslabijo populacije nekaterih bakterij), vplivajo tudi na razvoj raka.

Porušeno ravnovesje vpliva na na raka

Antibiotiki so najpogosteje uporabljena zdravila, na svetu pa jih vsako leto predpišejo 70 milijard odmerkov. V povprečju to pomeni 10 odmerkov na vsako vrsto antibiotika.

Antibiotiki spremenijo ravnovesje črevesnih bakterij, tveganje za raka se poveča.

Antibiotiki imajo močan in dolgo trajajoč vpliv na črevesno mikrobioto in skoraj praviloma porušijo ravnovesje mikroorganizmi, ki naseljujejo črevo. Posledica je zmanjšanje populacij koristnih bakterij in razrast nekoristnih oziroma celo škodljivih. Britanske raziskovalce je zanimalo, ali in kako to vpliva na raka.

Zajeli podatke za 160 tisoč ljudi

Pregledali so podatke iz nacionalne baze Clinical Practice Research Datalink (CPRD) za obdobje od 1989 do 2012. Gre za bazo, ki vsebuje zdravstvene podatke za 11 milijonov ljudi, kar je približno 7 odstotkov populacije v Veliki Britaniji. Kriterijem za raziskavo je ustrezalo 160 tisoč ljudi.

Izkazalo se je, da so bili antibiotiki predpisani pri več kot 29 tisoč ljudi, pri katerih se je kasneje razvil rak debelega črevesa in pri dobrih 9 tisoč ljudi, ki so se srečali z rakom danke. Torej pri 70 odstotkih njih. Bolnikom z rakom so bili pogosteje predpisani antibiotiki, ki so delovali na anaerobne bakterije.

Vrsta antibiotika igra pomembno vlogo

Mesto raka je bilo povezano z uporabo antibiotikov. Rak proksimalnega dela črevesja – prvega in srednjega dela, je bil povezan z uporabo antibiotikov, ki ciljajo na anaerobne bakterije. Bolnikom so bili najpogosteje predpisani antobiotiki iz razreda penicilin, predvsem amplicin in amoksicilin.

Tveganje za raka danke je bilo manjše pri tistih, ki so jemali antibiotike iz vrst tetraciklinov.

Avtorji raziskave izpostavljajo, da gre za eksperimentalno študijo, v katero niso zajeli potencialno nevarnih drugih dejavnikov za raka: življenjskega sloga, specifičnega bolnišničnega zdravljenja…

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj