Naselimo črevesno floro s koristnimi probiotičnimi sevi

Avtor: R.M.Z.

Črevesje je po krivem najbolj prezrt del našega telesa, pa ne samo zato, ker je naš največji organ – če bi vse njegove gube, resice in izrastke na resicah izgladili, bi bilo dolgo približno 7 kilometrov – in ker živi v njem več »prebivalcev«, kot je ljudi na Zemlji, ampak predvsem zato, ker kot največje čutilo našega telesa sodeluje z možgani. 

mikroflora

Posledica zmanjšanja koristnih mikrobov je vrsta črevesnih disfunkcij, ki navadno močno vplivajo na zdravje posameznika. Po drugi strani pa bogato naseljeno črevesje z različnimi mikrobiotičnimi sevi močno izboljšajo naše počutje; raziskave kažejo, da celo učenje in druge spoznavne funkcije. 

Dobri probiotiki so …

Kaj pravzaprav so probiotiki? So živi mikroorganizmi, nekakšne »prijazne« bakterije, ki pozitivno vplivajo na naše zdravje. Ob zaužitju dovolj velikega števila živih probiotičnih bakterij se bodo opisane težave kmalu pomirile, okrepil pa se bo tudi imunski sistem. Gotovo ste velikokrat slišali tudi za prebiotike, ti so tisti sestavni del hrane, ki jih naš prebavni sistem ne more prebaviti, in so hrana za bakterije. Če jih imamo v telesu dovolj, bomo zagotovili optimalne pogoje za rast in razvoj probiotikov in zdravo mikrofloro. 

Ko izbirate pripravek s probiotiki, bodite pozorni na probiotični sev in njihovo število – dober probiotik bo vseboval vsaj milijardo bakterij in pet probiotičnih sevov in bo v takšni obliki, ki bo prek kislega želodca in dvanajstnika pripeljala bakterije žive do črevesne sluznice. Dobro je tudi, če ima dodane prebiotike. Probiotike jemljemo vsaj mesec in pol; toliko časa je namreč potrebnega, da pride do trajne poselitve kolonij bakterij, nato pa jemljemo probiotike en teden na mesec.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj