Obvladajmo sladkorno bolezen v Sloveniji

Avtor: R. M. Z.

V soboto, 14. novembra, je svetovni dan sladkorne bolezni. Ta v razvitem svetu ostaja vodilni vzrok za slepoto, odpoved delovanja ledvic, amputacije spodnjih okončin ter bolezni srca in ožilja. Število bolnikov s sladkorno boleznijo v Sloveniji strmo narašča. Še posebej narašča število prebivalcev s sladkorno boleznijo tipa 2, kar je povezano s staranjem prebivalstva in neugodnimi spremembami v življenjskem slogu, zaradi česar lahko naraščajoči trend pričakujemo tudi v prihodnje.

Ravno zaradi tega je promocija zdravja in zdravega načina življenja zelo pomembna. Sladkorno bolezen tipa 2 namreč lahko preprečimo ali odložimo na kasnejše obdobje, pri čemer je izjemno pomembno zgodnje prepoznavanje in pravočasno zdravljenje. Tako lahko preprečimo kasnejše zaplete v razvoju bolezni.

V Sloveniji se glede na podatke zbirke zdravil na recept število prejemnikov zdravil za sladkorno bolezen vsako leto poveča za 3 % (približno 2.500 oseb). Po podatkih raziskave EHIS je med osebami, starimi 15 let in več, v letu 2014 ocenjena prevalenca sladkorne bolezni na 6,9 % prebivalcev (interval zaupanja: 6,3–7,6 %). Leta 2014 je bilo v Sloveniji 104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo, ki so prejemali zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.


Sladkorna bolezen v Sloveniji leta 2014

  • 104.550 bolnikov s sladkorno boleznijo je prejemalo zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.
  • 28,3 milijona evrov se je porabilo za zdravila za zniževanje krvnega sladkorja.
  • 16,2 milijona evrov se je porabilo za medicinske pripomočke za zdravljenje sladkorne bolezni.
  • 35.400 bolnikov je naredilo preko 25 milijonov meritev krvnega sladkorja.                                                                                                                      

Promocija zdravja in opolnomočenje bolnikov

Krovni cilji Nacionalnega programa za obvladovanje sladkorne bolezni 2010–2020 so zmanjšanje pojavnosti sladkorne bolezni tipa 2, njeno preprečevanje in odložitev pri osebah z velikim tveganjem, povečanje možnosti za zgodnje odkrivanje ter zmanjšanje zapletov in umrljivosti. Ravno zaradi tega tudi usmeritve Resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015–2025 podpirajo sistemske spremembe v zdravstvu. Namen je oblikovanje zdravstvene oskrbe, ki je bolj prijazna do promocije zdravja oziroma preprečevanja kroničnih bolezni ter bolnika s kompleksnimi kroničnimi boleznimi in stanji, ki poleg zdravstvene oskrbe potrebuje tudi socialno podporo. Promocija zdravja v populaciji je namreč zelo pomembna, najuspešnejši pa so sistemski ukrepi.

Pri tem se morajo programi promocije zdravja od informiranja bolnika preusmeriti v krepitev njegovih sposobnosti, zato je pomemben cilj Nacionalnega programa tudi opolnomočenje bolnikov. Gre za proces, ki osebam omogoča povečati nadzor nad lastnim življenjem in krepi njihovo zmožnost, da ukrepajo v zvezi z zanje pomembnimi zadevami. Proces opolnomočenja spreminja tradicionalne odnose med bolnikom in zdravstvenim strokovnjakom. Oskrba tako ni več usmerjena v »narediti nekaj za bolnika«, ampak v »narediti nekaj skupaj z bolnikom«. Konkretnejšo razpravo o opolnomočenju je spodbudil razvojni projekt laičnih svetovalcev, v okviru katerega bodo posebej usposobljeni bolniki s sladkorno boleznijo z ostalimi bolniki v dogovoru z zdravnikom delili svoje izkušnje in znanja. Na ta način bodo pripomogli k boljšemu obvladovanju sladkorne bolezni, povečevanju opolnomočenja bolnikov, predvsem pa nudenju opore pri vztrajanju v učinkoviti samooskrbi. Edukacija bolnikov ima pri njihovemu opolnomočenju pomembno vlogo. Vizija je razširitev obstoječih dobrih praks in dogovor o modelu oskrbe, ki bo vsem bolnikom zagotavljal enak dostop do ustrezne edukacije. Dobrodošli so tudi programi, ki bi bili namesto v posameznika usmerjeni v skupine oseb z velikim tveganjem za sladkorno bolezen. 

Vir: NIJZ

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj