Vse več hepatitisa A v Evropi, potnikom priporočajo cepljenje

Avtor: R. M. Z.

V zadnjem času iz številnih držav poročajo o povečanem številu okužb z virusom hepatitisa A. Tveganje za okužbo z virusom hepatitisa A je sicer visoko pri potovanju v države s slabšimi higiensko-sanitarnimi razmerami, vendar pa je zaradi obsežnega pojavljanja virusa hepatitisa A v razvitih zahodnoevropskih državah tveganje za okužbo sedaj povečano tudi pri potovanju po Evropi.

Zato na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje potnikom svetujejo, da na potovanjih vzdržujejo ustrezno higieno, upoštevajo pravila varnega uživanja hrane in imajo varne spolne odnose. Priporočamo pa tudi cepljenje proti hepatitisu A, ki je najučinkovitejša zaščita. Za dolgotrajno zaščito sta potrebna dva odmerka cepiva, zaščita pa se vzpostaviti že v nekaj tednih po prvem cepljenju.

V številnih državah ugotavljajo močno povečano pojavljanje hepatitisa A. O primerih hepatitisa A poročajo iz ZDA in Čila, pa tudi številnih evropskih državah:  Avstrije, Belgije, Danske, Finske, Francije, Nemčije, Irske, Italije, Nizozemske, Norveške, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije.  V zadnjem letu dni je bilo potrjenih več kot 1.500 primerov  bolnikov s to boleznijo.  Večina sedaj obolelih oseb ni potovala v države z običajno visokim pojavljanjem hepatitisa A. 

Zoran Simonovič, dr. med., spec. epidem. z Nacionalnega inštituta za javno zdravje je pojasnil: “V manj razvitih predelih sveta se prebivalci z virusom hepatitisa A okužijo v otroštvu ali zgodnji odrasli dobi in ostanejo zaščiteni pred ponovno okužbo vse življenje”. Kot dodaja, je o v Sloveniji in ostalih razvitih deželah velika večina  prebivalcev, še posebej mlajših od 50 let, ne pride v stik  z virusom  hepatitisa A, zato so za okužbo dovzetni.

O hepatitisu A

Hepatitis A je virusno  obolenje jeter, ki ga imenujemo tudi nalezljiva zlatenica. Bolezenski znaki se pojavijo v 15-50 dneh po okužbi.  Bolezenski znaki in resnost bolezni  so  odvisni od starosti okužene osebe. Če se z virusom okužijo odrasle osebe, bolezen pri večini poteka v izraženi obliki s pojavom zlatenice, pri starejših od 50 let in pri imunsko oslabelih osebah pa  se bolezen  lahko končna tudi s smrtjo (pri približno dveh odstotkih). Okužene osebe lahko izločajo viruse hepatitisa A z blatom že 10 dni pred pojavom bolezenskih znakov, ko same še nimajo nobenih zdravstvenih težav, in nato še nekaj dni po pojavu zlatenice. Običajno se z virusom hepatitisa A okužijo z zaužitjem okužene hrane ali vode ali ob neposrednem prenosu virusa z okužene na zdravo osebo. Večje tveganje za okužbo imajo potniki, uživalci drog in moški, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Zaščita pred okužbo z virusom hepatitisa A

Tveganje za okužbo se izrazito  zmanjša  ob vzdrževanju  ustrezne higiene,  upoštevanjo  pravil varnega uživanja hrane  in varni  spolnosti. Najučinkovitejši  ukrep za zaščito pred boleznijo  pa je cepljenje. Cepivo proti hepatitisu A spada med  inaktivirana cepiva in  je dokazano varno  in zelo učinkovito cepivo, saj zaščiti praktično vse cepljene osebe že  nekaj tednov po prvem odmerku cepiva. Po drugem odmerku cepiva, ki sledi prvemu 6-12 mesecev po prvem, pa se razvije dolgotrajna zaščita. 


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj