Okrepite stegenske mišice

Avtor: M. K.

Mišična moč je izjemno pomembna za preprečevanje različnih poškodb sklepov, vezi in mišičnega tkiva. Pomembno vlogo pa čvrste mišice igrajo tudi pri revmatičnih obolenjih. Nedavna študija je namreč pokazala, da imajo ženske s šibkejšimi stegenskimi mišicami večjo možnost za razvoj osteoartritisa kolena.

V reviji Ameriškega združenja za revmatologijo (Artritis care and research) opisujejo študijo, ki govori o kar 47 odstotkov večji možnosti, da bodo ženske s šibkejšimi mišicami ekstensorjev kolena razvile osteoartritis kolena in o 41-odstotni verjetnosti, da bodo to bolezen razvile ženske s slabšimi mišicami ob kolenskem fleksorju sklepa. Zanimivo pa je, da raziskovalci tega pojava niso zaznali pri moških.
»Naša študija je nakazala pomembno vlogo čvrstih stegenskih mišic pri zmanjševanju tveganja za razvoj osteoartritisa, zlasti pri ženskah. Pa vendar je pri nastanku te bolezni vključenih več dejavnikov, zato ni mogoče z gotovostjo potrditi, da bi z močnimi mišicami lahko povsem preprečili bolezen,« pove vodja in avtor študije dr. Adam Culvenor, sicer raziskovalec na Medicinski fakulteti Paracelsus v Salzburgu, ki doda, da je ne glede na izsledke raziskave vseeno pomembno, da skrbimo za čvrstost mišic, predvsem mišic kvadricepsa, saj so te stabilizatorke in opora kolenu. Brez močnih kvadricepsov sta koleno in hrustanec bolj obremenjena, kar lahko povzroča degenerativne procese, kar daljnosežno vodi k poškodbam in osteoartritisu.
Debelost in osteoartritis 
Kolena Culvenor z ekipo je v raziskavi analiziral podatke dveh skupin oseb, katerim so z diagnostičnim MRI-pregledom preverili njihovo mišično moč in moč stegenskih mišic. V prvi skupini je bilo 186 odraslih oseb s kolenskim osteoartritisom in 186 oseb brez te bolezni. V povprečju so imeli 61 let. Sklepali so, da je dejavnik tveganja za razvoj bolezni tudi debelost, zato so v raziskavo vključili še indeks telesne mase. Ne glede na telesno maso niso opazili večjih sprememb. Pri ženskah s šibkejšimi mišicami ekstensorjev kolena je kljub vsemu ostala za 33 odstotkov večja možnost za nastanek bolezni in za ženske s slabimi mišicami ob kolenskemu fleksorju sklepa 28 odstotkov večja možnost. Pri moških pa tudi z vključenim ITM niso našli statistično pomembne povezave.
 
Razlike med moškimi in ženskami 
Zanimiva pa je ugotovitev, da gre povečana telesna masa v prid moškim, medtem ko za ženske pomeni tveganje. Vprašanje je, zakaj so ženske z večjo telesno maso še bolj izpostavljene tveganju. Dr. Culvenor pojasnjuje, da je večja telesna masa pri moških povezana tudi z večjo mišično močjo in da je zato tudi odziv telesa drugačen, medtem ko pri ženskah ni tako.
»Mišice moških z večjo telesno težo imajo več kontrakcijskega tkiva in moči, medtem ko mišice žensk z večjo telesno maso tega nimajo oz. njihove mišice postanejo mlahave ter so posledično nezmožne ustvariti pravo moč, kar lahko vodi v obolenje,« pove Culvenor. A kot pravijo ti raziskovalci, ima študija tudi svoje slabosti, saj je izključila podrobnejše raziskave o delovanju stegenskih mišic, natančnejše meritve vsebine tkiva ter razmerja med mišičnim in maščobnim tkivom. Natančnejše analize bi namreč bolj pojasnile tudi razlike v odzivanju med moškimi in ženskami.

 

Naše telo rado »kompenzira« 

»Če so določene mišice šibkejše, telo »kompenzira« in uporablja druge, močnejše mišice. Nekaj časa ne čutimo posledic, pozneje pa lahko pride do prevelikih obremenitev in stresa ter daljnosežno tudi do okvar,« pa pojasnjuje Dinesh Bhatia, raziskovalka iz severovzhodne Hill Univerze Meghalaya iz Indije, ki pa sicer ni bila vključena v omenjeno raziskavo. Ta še dodaja, da terapevti vedno priporočajo krepitev vseh mišic in uporabo drugih tehnik za zmanjševanje preobremenjenosti. Tako se lahko zmanjša tudi tveganje za bolečino, ki jo povzroča kolenski osteoartritis.
 
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj