Rjavo maščevje ima terapevtske učinke na srce in ožilje

V največji študiji doslej so preučili potencialne terapevtske učinke rjavega maščevja pri ljudeh. Slednjega ima sicer v odraslosti še okrog 10 odstotkov populacije, pri novorojenčkih pa prevladuje.

Več rjavega maščevja pri odraslih je bilo povezano z manj sladkorne bolezni tipa 2, dislipidemije ter arterijske hipertenzije. Foto: Bigstock

Ključno spoznanje je bilo, da imajo ljudje z rjavim maščevjem manjše tveganje za srčna in presnovna stanja, od diabetesa tipa 2 do hipertenzije in bolezni koronarnih arterij – kar ima močno močan učinek pri ljudeh z debelostjo. Naša študija kaže na pomemben prispevek rjavega maščevja pri kardiometabolnem zdravju in nakazuje, da ima terapevtski potencial pri ljudeh, so prepričani avtorji.

Rjavo maščevje dokaže CT slikanje

Pojasnili so tudi, zakaj je o rjavem maščevju opravljenih tako malo študij: ker se pokaže le na določenih slikovnih preiskavah (na primer CT) – ki so povezane s sevanjem. Neetično bi bilo ljudi izpostavljati sevanju samo zato, da bi ugotovili, ali (še) imajo rjavo maščevje. Problem so rešili tako, da so uporabili CT slike, ki so jih posneli v Centru za raka Memorial Sloan Kettering pri postavljanju diagnoze raka ali kot del spremljanja uspešnosti zdravljenja.

Vpliv starosti, spola in temperature okolja

Analiza posnetkov je potrdila, da imajo več rjavega maščevja mlajši in ženske. Rjavo maščevje je povezano tudi s hladnejšimi temperaturami okolice in nižjo stopnjo debelosti. Študija je potrdila korelacijo s številnimi kroničnimi boleznimi. Več rjavega maščevja pri odraslih je bilo povezano z manj sladkorne bolezni tipa 2, dislipidemije ter arterijske hipertenzije.

Način za izboljšanje kardiometaboličnih parametrov

Avtorji so zaključili, da je rjavo maščevje potencialni način za izboljšanje kardiometaboličnih parametrov, zlasti pri odraslih z debelostjo. Izkazalo se je tudi, da je bilo pri tistih, ki so uživali zaviralce adrenergičnih receptorjev beta in statine, rjavo maščevje manj pogosto. Enako velja za bolnike z raki prebavil in možganov. Rjavo maščevje je bilo povezano z bistveno manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2, dislipidemijo, bolezen koronarnih arterij, srčno popuščanje, arterijsko hipertenzijo in ostale bolezni srca in ožilja.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

Morda vas zanima tudi:

Vpliv hrupa na bolezni srca in ožilja

Težka sapa ponoči – vzrok je lahko srčno popuščanje

Oktobrsko premikanje ure – manj infarktov

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj