Kongres športne medicine prvič v Sloveniji

Med 3. in 5. oktobrom 2019 se je v Portorožu odvijal 11. Evropski kongres športne medicine (EFSMA), ki ga je prvič gostila Slovenija. Glavni temi kongresa sta bili pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in kot terapija. Kongres je namenjen vsem, ki se kakorkoli ukvarjajo s področjem športne medicine.

V treh dneh je 70 predavateljev iz 25 držav izvedlo 75 predavanj, šest delavnic in tri tečaje. Foto: Kristofer Č. Povšič

Organizatorji so pripravili vsebinsko multidisciplinaren kongres, ki ga je obiskalo več kot 400 udeležencev iz 42 držav s celega sveta. V treh dneh je 70 predavateljev iz 25 držav izvedlo 75 predavanj, šest delavnic in tri tečaje.

Udeleženci kongresa so bili specialisti in specializanti medicine dela, prometa in športa, pediatrije, družinske medicine, ortopedije, travmatologije in tudi zdravniki vseh drugih specialnosti, ki se srečujejo z mladimi športniki, ali želijo telesno vadbo uporabljati kot obliko »zdravila« za zdravljenje kroničnih nenalezljivih bolezni. Obiskali so jih tudi fizioterapevti, kineziologi in trenerji, športni znanstveniki, mladi zdravniki in študenti medicine in športa.

Vsebina letošnjega kongresa je bila osredotočena na dva temeljna stebra.

Pridobivanje najnovejših znanj

Predsednica kongresa in organizacijskega odbora doc. dr. Petra Zupet je na tiskovni konferenci pred kongresom povedala: “Kongres bo omogočil, da pridobimo najnovejša znanja s področja te prodorne multidisciplinarne stroke ohranjanja zdravja in zdravljenja kroničnih nenalezljivih bolezni takorekoč kar na domačem pragu.

Vsebina letošnjega kongresa je osredotočena na dva temeljna stebra: pomoč zdravim mladim športnikom in vadba na recept kot preventiva za zdravje in terapija, vsaj slednje je za slovensko širšo javnost, kjer je v porastu problematika premalo gibanja in s tem povezane zdravstvene težave, izrednega in ključnega pomena.”

Vadba kot temeljna medicina za boljše zdravje vseh

Na novinarski konferenci so bili prisotni tudi sedanji in nekdanji športniki, Kaja Juvan, ena najbolj perspektivnih tenisačic na svetu, Jakov Fak, biatlonec, drugi na zadnjih olimpijskih igrah in Aljaž Pegan, eden najuspešnejših slovenskih orodnih telovadcev, ki so si bili enotni v tem, da je razvoj športne medicine pomemben.

Pravilna vadba izboljša kakovost vsakdanjega življenja vseh.

Stroka se namreč ukvarja z varovanjem zdravja, s promocijo in preprečevanjem poškodb mladih, profesionalnih in nekdanjih vrhunskih športnikov kot splošne populacije, ki se ukvarja s športnimi dejavnostmi. To je razlog, zakaj bi lahko v pravem odmerku vadba bila temeljna medicina, ki bi lahko izboljšala kakovost vsakdanjega življenja vseh.

Širok spekter zanimivih predavanj in delavnic

Med številnimi predavatelji in voditelji delavnic, podrobnosti o njih najdete na spletni strani www.efsma2019.eu, so bila še posebej ključna predavanja doc. dr. Norberta Bachla iz Avstrije o posamezniku prilagojeni (personalizirani) športni medicini, doc. dr. Xavierja Bigarda iz Francije o pomenu in pomembnosti regeneracije v športu, ameriške predavateljice doc. dr. Joanna Harper, ki je predstavila trenutno zelo aktualno vprašanje udejstvovanja transgender in interseks športnikov, James Bilzon iz Velike Britanije pa je imel predavanje o zmožnostih in pomenu športa za ljudi s fizičnimi omejitvami pri vadbi.

Kongres je privabil več kot 400 udeležencev iz 42 držav s celega sveta.

Iskanje športnih talentov

Med najbolj zanimivimi temami minulega kongresa naj omenimo teme o ​iskanju talenta z vidika genetskihpredispozicij, ​kdaj začeti s tekmovalno kariero pri mladih športnikih​, ​prehrana športnikov v času okrevanja. ​Naj omenimo še nekaj zanimivih tem: Kako narediti vrhunskega športnika​, ​Vadba na recept (predavanja ​Sedenje je novo kajenje​, ​Kako najti motivacijo za gibanje in ​Vadba kot preventiva​), ​Srčne bolezni športnika​, ​Prehranski trendi v športu​, ​Preprečevanje dopinga v športu​, ​Preventiva in rehabilitacija v športu: nove perspektive​ in drugi.

Predavali so tudi italijanski strokovnjak doc. dr Vincenza Leracitana, strokovnjaki iz Velike Britanije: doc. dr. Yannis Pitsiladis, dr. Michael Turner in dr. Dane Vishubala in latvijska zdravnica doc. dr. Sandro Rozenstoko. Med slovenskimi predavatelji bosta tudi dr. Matej Tušek in doc. dr. Katja Ažman Juvan.

Več o kongresu: www.efsma2019.eu

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj