Rastlinske maščobne kisline zmanjšajo tveganje za pojav multiple skleroze

Avtor: I. J.

V Barceloni je oktobra potekal kongres Evropskega odbora za zdravljenje in raziskave, povezane z multiplo sklerozo. Odmevni so bili izsledki pilotne študije, ki so pokazali, da uživanje orehov in kuhanje z oljem oljne repice pomembno pripomoreta k zmanjševanju tveganja za pojav multiple skleroze.

Raziskovalci so namreč ugotovili, da imajo posamezniki, ki uživajo hrano, obogateno z rastlinskimi polinenasičenimi maščobnimi kislinami, nižje tveganje za pojav multiple skleroze. Zanimivo je dejstvo, da med ribami, obogatenimi s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, in tveganjem za pojav multiple skleroze, niso našli nobene povezave. 

V pilotni študiji so ugotovili, da je povezava med rastlinsko hrano, obogateno s polinenasičenimi maščobnimi kislinami, in stopnjo tveganja za pojav multiple skleroze, zelo presenetljiva. »V zadnjega pol stoletja je bilo veliko zanimanja za polinenasičene maščobne kisline, vendar pa je bilo vse skupaj osredotočeno na polinenasičene maščobne kisline, ki so temeljile osnovi rib. V naši raziskavi dejansko ne vidimo nobene povezave med takšnimi vrstami polinenasičenih maščobnih kislin in tveganjem za multiplo sklerozo,« je pojasnil eden od avtorjev študije Kjetil Bjornevik. (ECTRIMS)

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj