Bralci sprašujete: Ali naj zaprosim za drugo zdravniško mnenje (iz tujine)?

Avtor: odgovarjata mag. Jerneja Vidmar in dr. Walter Chingwaru

Pred kratkim so mi ugotovili raka dojke. Bila sem že operirana, načrtovana sta še obsevanje in kemoterapija. Kdaj je smiselno, da zaprosim za drugo zdravniško mnenje? Preden se začne načrtovano zdravljenje ali po njem? Katera dokumentacija je potrebna za pridobitev drugega zdravniškega mnenja? Hvala za odgovor. 

Namen drugega zdravniškega mnenja je, da poda odgovore na vprašanja, ki se nanašajo na potrebno dodatno diagnostiko ali o najprimernejšem nadaljnjem zdravljenju pri določenem pacientu. Pri vas je diagnostični postopek že končan. Glede na to, da ste že bili operirani, je na voljo tudi že histološki izvid odstranjenega tkiva. Z operacijo je tudi prva stopnja zdravljenja že opravljena. Vsekakor je v tem trenutku, ko je diagnostika končana in se načrtuje nadaljnje zdravljenje, pravi čas, da pridobite drugo zdravniško mnenje. Bolezni, ki zahtevajo agresivne načine zdravljenja, so gotovo med tistimi, pri katerih je smiselno poiskati drugo mnenje.

 

mag. Jerneja Vidmar, dr. med.
(foto: osebni arhiv)

Če bo drugo zdravniško mnenje enako, kot je načrt vašega zdravnika o nadaljnjem zdravljenju, ste lahko mirni, saj boste vedeli, da ste zdravljeni tako, kot bi bili v enem najboljših ameriških onkoloških centrov. Če se bo drugo zdravniško mnenje razlikovalo od prvega mnenja, pa bo to odprlo možnosti za razpravo z vašim zdravnikom o najboljšem mogočem zdravljenju za vas. Glede na to, da drugo zdravniško mnenje pridobimo iz enega najboljših ameriških onkoloških centrov, v katerem poteka tudi intenzivna raziskovalna dejavnost, njihovi nasveti pogosto vsebujejo najnovejša znanstvena spoznanja na področju, na katero sodi določen primer.

Za pridobitev drugega zdravniškega mnenja iz tujine potrebujemo kopije vse medicinske dokumentacije o vaši bolezni (izvidi pregledov, odpustnice iz bolnišnice, histološki, radiološki in laboratorijski izvidi). Na osnovi te dokumentacije pripravimopodrobno poročilo v angleškem jeziku. Potrebujemo tudi CD-je s slikovnimi preiskavami, ki ste jih opravili (CT, MRI). 


V & C Intl., d. o. o., Žitna ulica 10, 2000 Maribor

040 326 406, [email protected]www.vc-intl.si; oseba za stik: mag. Jerneja Vidmar, dr. med.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj