Izpostavljenost modri svetlobi vodi v debelost

Izpostavljenost modri svetlobi vodi v debelost, saj poveča potrebo po uživanju sladkarij, kaže zadnja raziskava, predstavljena na letni konferenci SSIB (Society for the Study of Ingestive Behavior) v Utrechtu (Nizozemska).

Tehnološki razvoj je modro svetlobo prinesel v človeški vsakdan, mnogi so ji izpostavljeni tudi ponoči. Foto: Bigstock

Javno-zdravstvene inštitucije precej energije in denarja vlagajo v raziskovanje dejavnikov, ki dvigujejo apetit po sladkem. Uživanje sladkorja je namreč avtocesta do debelosti. Dokazana je že povezava s sladkimi pijačami, zadnja raziskava pa je odkrila še en pomemben dejavnik: izpostavljenost modri svetlobi.

Večina modre svetlobe prihaja iz LED luči in LED zaslonov. Celice v očesni mrežnici so nanjo občutljive, impulze posredujejo centru za apetit v možganih.

Ena ura izpostavljenosti sproži potrebo po sladkem

Raziskovalci iz Univerze Amsterdam in Univerze Strasbourg so preučevali vpliv modre svetlobe na prehranske navade živali. Izkazalo se je, da je samo ena ura izpostavljenost modri svetlobi tekom noči pri podganah moškega spola povečala raven sladkorja v krvi in spremenila njihov apetit. Živali so začele »hlepeti« po sladkem.

(Modra) svetloba ponoči zmoti metabolizem

Tehnološki razvoj je modro svetlobo prinesel v človeški vsakdan, mnogi so ji izpostavljeni tudi ponoči. Več raziskav je potrdilo, da modra svetloba ponoči zmoti bioritem, vpliva na metabolizem in je povezana z motnjami spanja in hormonskega ravnovesja. Zadnje ugotovitve kažejo, da vodi tudi v debelost.

Že ena ura izpostavljenosti modri svetlobi ponoči je dovolj, da se razvije močna potreba po sladkem.

Slabša sposobnost telesa za presnovo glukoze.

Raziskovalci so podgane moškega spola ponoči izpostavili modri svetlobi, potem pa naslednji dan merili uživanje hrane in toleranco za glukozo. Že samo po eni uri izpostavljenosti modri svetlobi se je slednja spremenila, raven glukoze v krvi pa je narasla (kar na dolgi rok vodi v sladkorno bolezen). Živali so imele na izbiro uravnoteženo standardno hrano za glodavce, za pitje pa navadno in sladko vodo. Po izpostavljenosti modri svetlobi so živali spile veliko več sladke vode kot običajno. Modra svetloba je sprožila potrebo po sladkem.

Naša raziskava jasno kaže, da je izpostavljenost modri svetlobi ponoči moteča, da poveča potrebo po sladkih prigrizkih in moti presnovo glukoze, zlasti pri moških, so izpostavili avtorji raziskave.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj