Politika spreminja Zakon o lekarniški dejavnosti, stroka je proti

Politika želi spreminjati nekaj, kar je dobro in ustrezno, s spremembami pa bomo prikrajšani vsi prebivalci Slovenije, poskus spremembe Zakona o lekarniški dejavnosti komentirajo v Lekarniški zbornici Slovenije.

Če bi se zakon spremenil, bi to pomenilo razpad kakovostnega in učinkovitega lekarniškega sistema, predvsem pa mreže lekarn v manjših krajih. Foto: Bigstock

»Zakon o lekarniški dejavnosti je v rokah politike, a upam, da bo premagal zdrav razum in da ga ne bodo spreminjali. S tem bi bili namreč prikrajšani vsi prebivalci Slovenije. Obstoječ zakon je ustrezen, saj zagotavlja dostopno in kakovostno oskrbo vseh prebivalcev z zdravili in drugimi izdelki ter lekarniškimi storitvami. Naj dodam, da je nesprejemljivo, da nismo bili vključeni v pripravo sprememb, pa bi morali biti, saj je to naša dolžnost in obenem pravica,« je izpostavila mag. Darja Potočnik Benčič, mag. farm., spec., predsednica Lekarniške zbornice Slovenije (LZS). Pri prizadevanjih, da se zakon ne bi spremenil, jo podpirajo številne ugledne institucije: Fakulteta za farmacijo, Slovensko farmacevtsko društvo, Koordinacija zdravniških organizacij, Trgovinska zbornica Slovenije, Skupnost občin Slovenije.

Če bi se zakon spremenil, bi to pomenilo razpad kakovostnega in učinkovitega lekarniškega sistema, predvsem pa mreže lekarn v manjših krajih. Predlagatelji bi namreč odprli več lekarn v urbanih središčih, na ta način pa se bo, po izkušnjah drugih evropskih držav, približno enako število lekarn zaprlo na obrobju. »Predstavljajte si, kaj bi to pomenilo za prebivalce manjših krajev, ki imajo zdaj lekarno »na dlani«, potem pa bi se morali voziti v mesto ali v drugo oddaljeno lekarno. To je nedopustno. Vsi prebivalci Slovenije morajo imeti, ne glede na to, kje živijo, enako pravico do dostopa do zdravil in lekarniških storitev,« je poudarila mag. Darja Potočnik Benčič.

Z novim zakonom bi lahko javni lekarniški zavod tudi ustanovil organizacijo, katere temeljna dejavnost je dobava zdravil. »Če to ohranimo, bodo tudi veletrgovci odpirali lekarne, kar bi vplivalo na strokovno neodvisnost farmacevtskih lekarniških delavcev. Če bodo lastniki lekarn gospodarske družbe, jim bo pomemben dobiček in ne skrb za ljudi, kar je prioriteta lekarniških strokovnih delavcev danes,« je ostro poudarila mag. Darja Potočnik Benčič. Veljavni lekarniški zakon v celoti zagotavlja strokovno neodvisnost farmacevtov in delovanje v skladu z etičnimi standardi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj