Na športne dosežke vpliva tudi barva pijače

Barva pijače ima - verjeli ali ne, vpliv na športni rezultat. Vpliv sicer in velik, gre za nekaj odstotkov, ki pa lahko na koncu igrajo pomembno vlogo. In katera barva je zmagovita?

Barve vplivajo na možganski center za nagrajevanje, zaradi česar se nam zdi vadba lažja. Foto: Bigstock

Nova študija, ki jo je vodil Nutricistični center Univerze Westminster, kaže, da pijača roza barve pomaga teči hitreje in dlje. Raziskovalci domnevajo, da gre predvsem za vpliv na počutje, zaradi česar je vadba lažja. Študija, objavljena v reviji Frontiers in Nutrition, je prva sploh, v kateri so ocenili učinek barve pijače na uspešnost vadbe. Odpira novo področje pri športni prehrani in potrjuje tudi, da ljudje z očmi ne samo jemo, pač pa tudi pijemo. Estetska komponenta pri športni prehrani sicer do sedaj ni bila nekaj, s čimer bi se nutricionisti posebej izrazito ukvarjali.

Pretečena razdalja daljša, povprečna hitrost teka večja

V raziskavo so zajeli skupino prostovoljcev, ki je opravila tekaški izziv. Na tekalni stezi so tekli 30 minut, med tekom pa so si usta izpirali enkrat s pijačo roza barve, drugič pa z brezbarvno. Obe pijači sta bili umetno sladkani, nizko kalorični in sta se razlikovali le po videzu – raziskovalci so pijači brez barve le dodali živilsko barvilo. Tekalna steza je imela vnaprej določeno hitrost, raziskovalci pa so poskrbeli tudi, da so bili ostali pogoji enaki (da so bili prostovoljci spočiti, enako telesno pripravljeni, s podobno telesno sestavo in telesno maso, da so uživali enako hrano…). Ko so si usta izpirali s pijačo roza barve, so v povprečju pretekli 212 metrov več, njihova povprečna hitrost pa je bila višja za 4,4 odstotke.

Roza barvo povezujemo z okusom sladkega

Raziskovalci so izbrali pijačo roza barve z namenom. Roza barva je namreč dokazano povezana z zaznavanjem sladkega (roza obarvana živila se nam zdijo bolj sladka) in zato povečuje pričakovanja glede vnosa ogljikovih hidratov. Prejšnje študije so tudi pokazale, da lahko izpiranje ust z ogljikovimi hidrati izboljša učinkovitost vadbe. Raziskovalci so želeli oceniti, ali se nekaj podobnega lahko zgodi pri pijači brez ogljikovih hidratov, vendar z barvo, ki jo izrazito povezujemo s sladkorjem. Njihova pričakovanja so se v celoti uresničila. Raziskava tako potrjuje od prej znana dejstva, da barva in vizualna privlačnost živil zelo vplivata na zaznavanje okusa med uživanjem obroka.

Izvirno raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj