Med prejemniki znanstvenih nagrad tudi Slovenci

Farmacevtska družba Novartis vsako leto podeli znanstvene nagrade za izjemne dosežke R & D Awards, Med letošnjimi prejemniki so tudi Slovenci.

Znanstveno raziskovalno delo je ključno za nove rešitve na področju farmacije. Foto: Bigstock

Slovenski znanstveniki so tudi letos prejemniki nagrad za izjemne dosežke na področju raziskav in razvoja, za katere lahko kandidirajo znanstveniki iz vseh Novartisovih in Sandozovih razvojih centrov.

Prejemniki Novartisovih nagrad za izjemne dosežke na področju raziskav in razvoja: dr. Andrej Kocijan, mag. Nejc Golob, dr. Biljana Janković, dr. Drago Kuzman in dr. Rok Grahek. Foto: Novartis

Družba Novartis znanstvene nagrade za nove rešitve na področju farmacije podeljuje že več kot 20 let. Letos sta nagrado v kategoriji vodilnih znanstvenikov (Leading Scientist Award) kot posameznika prejela dr. Biljana Janković, vodja skupine IVIVC iz Razvojnega centra Slovenija, in dr. Drago Kuzman, vodja inovacij razvojnih procesov v Razvoju bioloških zdravil Mengeš, kot tim pa dr. Rok Grahek, dr. Andrej Kocijan in mag. Nejc Golob, člani oddelka Analitske raziskave v Razvojnem centru Slovenija.

Dr. Biljana Janković vodi štiri področja raziskav v Razvojnem centru Slovenija. Rezultat njenega dela je tudi vzpostavitev 14 znanstvenih inkubatorjev. Prispevala je k k 15 vlogam registracijskih dosjejev za nova zdravila in prek 10 lansiranjem novih izdelkov.»Novartisova nagrada za vodilno znanstvenico je strokovno priznanje matične institucije ter potrditev, da sem na pravi poti v karierni rasti. Priznanje se namreč podeljuje na najvišjem nivoju Novartisa. S tem je poplačan ves trud in čas, ki ga posvečam meni najlepšemu poslanstvu pri razvoju zdravil – biti znanstvenica. Nagrada mi pomeni veliko spodbudo za nadaljnje delo ter motivacijo, da znanje ter pristope delim s svojim timom in sodelavci v Farmacevtskem razvoju v Razvojnem centru Slovenije,« je povedala dr. Jankovićeva.

Novartisovo nagrado je za uspešno uvajanje napovedovanja roka trajanja bioloških zdravil in interferometrije z biološkimi plastmi (kot nadomestne metode za testiranje biološke učinkovitosti bioloških zdravil) prejel tudi dr. Drago Kuzman. »Prejeto priznanje je dokaz več, da imamo v Tehničnem razvoju podobnih bioloških zdravil pravo ekipo, inovacijsko kulturo in odlične pogoje, ki nam jih zagotavlja v prihodnost naravnano vodstvo s prof. dr. Urošem Urlebom na čelu,« pravi dr. Kuzman in dodaja: »Poleg raziskovanja novih načinov zdravljenja se farmacija močno obrača v smer digitalizacije, uporabe umetne inteligence, avtomatizacije procesov, ki jo poganja senzorika v realnem času. To kaže, da postaja farmacija še bolj interdisciplinarno področje, ki bo tako še bolj zanimivo za privabljanje tudi inženirskih talentov. S širjenjem področja pa bo še bolj kot zdaj pomembno sodelovanje z akademskimi institucijami.«

Dr. Rok Grahek, dr. Andrej Kocijan in mag. Nejc Golob so Novartisovo znanstveno nagrado prejeli za prebojni prispevek pri odkrivanju vzrokov prisotnosti nitrozaminov v zdravilih. Odkritje ima velik pomen za celotno farmacevtsko industrijo. Počaščeni smo, da je naše strokovno in predano delo prepoznano, pravijo prejemniki ter izpostavljajo, da je nagrada motivacija za nadaljevanje njihovega znanstveno raziskovalnega dela.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj