Šport v nosečnosti izboljša delovanje posteljice

Ukvarjanje s športom v nosečnosti je koristno tako za mater kot za otroka, še posebej pri nosečnicah s prekomerno telesno težo, kaže raziskava, objavljena v Journal of Psysiology. Izboljša delovanje posteljice in pospeši presnovo pri materi.

Ukvarjanje s športom med nosečnostjo izboljša delovanje posteljice in pospeši presnovo. Foto: Bigstock

Splošno znano je, da je debelost dejavnik tveganja za zaplete v nosečnosti in da ogroža zdravje tako matere kot otroka. Preprečuje jo ukvarjanje s športom, ki hkrati tudi izboljša metabolne procese ter preko vpliva na posteljico prepreči, da bi plod postal prevelik in pretežak.

Debela nosečnica ogroža sebe in nerojenega otroka

Debelost postaja eden od največjih globalnih zdravstvenih problemov, in kljub prizadevanju javnega zdravstva pandemija debelosti ne pojenja. Debelih je 1,9 milijarde ljudi, do leta 2025 pa naj bi ta številka narasla na 2,7 milijard. Debelost pomembno poveča tveganje za 11 vrst raka, kap, sladkorno bolezen tip 2, bolezni srca in nealkoholno zamaščenje jeter. Debele nosečnice ne ogrožajo samo sebe, pač pa tudi svojega nerojenega otroka.

»Debelost v nosečnosti je povezana z večjim tveganjem za splav, preeklampsijo, gestacijski diabetes, okvare ploda, poporodno krvavitev…«

Ukvarjanje s športom je za ljudi s preveliko telesno težo pogosto prava »nočna mora«. Nosečnice niso nobena izjema, čeprav zadnje ugotovitve kažejo, da je telesna aktivnost pri njih še posebej pomembna. Ukvarjanje s športom med nosečnostjo izboljša delovanje posteljice in pospeši presnovo.

Debelost ob zanositvi ali v nosečnosti slabo vpliva na rast in razvoj ploda. Najbolj je ogrožen v prvem trimesečju. Prevelik vnos hrane med nosečnostjo spremeni programiranje nevroendokrinega kroga v hipotalamusu, ki uravnava apetit, presnovo in telesno maso. Fetalno programiranje poveča tveganje za razvoj metabolnega sindroma kasneje v življenju. Prav tako pretiran vnos sladkorja povzroča povišan krvni sladkor pri plodu in povečano izločanje inzulina, kar lahko kasneje v življenju pripomore k razvoju sladkorne bolezni tipa II in debelosti. (vir: Klinična prehrana v nosečnosti)

Posteljica ključna za razvoj ploda

Posteljica je ključna za rast in razvoj ploda. Da bi preučili vpliv debelosti nanjo, so znanstveniki uporabili dve skupini miši. Prve so hranili zdravo, druge so s hrano z visoko vsebnostjo maščob namerno zredil. Nato so jih parili. Vsako od skupin so razdelili na dve podskupini: ena je bila telesno aktivna – miši so »vadile« praktično celo brejost, druga pa ne. Pri vseh so merili delovanje placente, rast in razvoj ploda ter metabolne funkcije brejih miši. Izkazalo se je, da je vadba ugodno vplivala na obe skupini miši, delovanje posteljice pa se je še posebej izboljšalo pri debelih miših.

»Disfunkcionalna posteljica je vzrok za pozno smrt ploda in je pogostejša pri debelih nosečnicah.«

V nadaljevanju so bodo raziskovalci osredotočili na odkrivanje mehanizmov, preko katerih telesna vadba vpliva na nosečnost. Želijo raziskati vlogo kemikalij, ki se izločajo med vadbo, na razvoj žil v placenti. Razumevanje, kako materina telesna vadba pomaga preprečiti, da bi potomci postali debeli in zgodaj razvili presnovne bolezni, bo pomagalo pripraviti boljše vodnike za bodoče matere, so prepričani avtorji študije.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj